Čierna polievka z Terchovej (fotorecept)

Autor receptu: alenka25

Každá rodina ma svoje jedinečné recepty, spôsob prípravy jedál, či stolovania na Vianoce. U nás v Terchovej roky pripravujeme túto Čiernu polievku, ktorá nasleduje po oblátkach, kapustnici a rybe so šalátom. :) Jej vôňa je typická, vianočná - zmes sušených sliviek, klinčekov a škorice, hmmm :) Podľa našej starej mamy je to typické terchovské vianočné jedlo, avšak mladí ľudia ju už nepoznajú...Nech sa páči, vyskúšajte :) Alebo pozývam na ochutnanie do Terchovej ;)

Postup

  1. Recept na túto polievku som na internete hľadala márne, preto vám ho prinášam ja. Vopred sa ospravedlňujem za kvalitu fotiek....Na noc namočíme fazuľu. Na druhý deň ju dáme variť, osolíme ju. Pridáme celé klinčeky, celú škoricu a necháme povariť.
  2. Keď je fazuľa mäkká, pridáme slivkový lekvár a necháme ho rozvariť vo vode. Stále mierne varíme!!
  3. Keď sa lekvár rozpustí, pridáme sušené slivky a maslo (to necháme tiež rozpustiť). Odstavíme z ohňa a môžeme dochutiť ešte soľou alebo cukrom, pretože každý lekvár má inú chuť. Najlepší lekvár na prípravu tejto polievky je od Hamé :)
  4. Tesne pred podávaním pridáme kopček šľahačky. Ak máte tú možnosť, vyšľahajte si sami šľahačku, nepoužívajte tie hnusné sprejové verzie z obchodu :)