Ciabatta s ražným kváskom (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Kedže môj predchádzajúci recept bol o tom, ako urobiť doma ražný kvások, upiekla som hneď aj môj najobľúbenejší chlebík. Recept som našla už dávno v blogu amatérskeho pekára z New Yorku s nickom Breadbakingbassplayer. Neviem ako hrá na tie basy, ale chlieb pečie ako malý boh!!! V byte to teraz vonia tak očarujúco, že padajú všetky snahy o predvianočnú last-minute diétu

35 minút
na 220 °C

Postup

  1. Zmiešame všetky ingrediencie, tak aby neboli žiadne suché kúsky,dáme do veľkej plastovej misy, ktorú sme vymazali olejom, aby sa cesto nelepilo na steny, zavrieme vekom a necháme 30min. stáť pri izbovej teplote. Po 30minútach cesto v mise ručne premiesime a znovu zavrieme na 30minút. Nepridávame už múku, v prípade, že sa cesto lepí, navlhčíme si ruky. Procedúru premiesenia cesta zopakujeme este 3x. Po poslednom premiesení nádobu uzavrieme a cesto dáme na 10hodín do chladničky -najlepšie cez noc.
  2. Ráno cesto uz vykúkalo z uzavretej misy. Malo krásne veľké bubliny a nádherne voňalo
  3. Premiestnime ho na pomúčenú pracovnú plochu, ostrým nožom ho rozdelíme na 4 časti, z ktorých sformujeme podlhovasté ciabatky. Dáme do plastového obalu -ja používam čisté vrecko do košov - a necháme hodinu kysnúť v teplom prostredí.
  4. Dáme do plastového obalu -ja používam čisté vrecko do košov - a necháme hodinu kysnúť v teplom prostredí.
  5. Medzitým si priprávím rúru. Keďže nemám špeciálnu pec na chlieb, používam normálnu elektrickú rúru, do ktorej na mriežku položím tzv.pizza kameň, čo je vlastne šamotová platňa, ktorá sa používa pri pečení chleba a pizze, ale keď nie je, kľudne môžte piecť na plechu vyloženom papierom na pečenie. Rozohrejeme rúru na 220 st.C. Asi 10minút pred začiatkom pečenia dám na malý pekáčik lávové kamene (nemusia byť), pekáčik umiestnim naspodok rúry pod pizza kameň a zavriem rúru, aby sa rozohrial aj tento pekáčik.
  6. Keď sú chlebíky vykysnuté, môžme pristúpiť k samotnému pečeniu. Opatrne prenesieme chlebíky na pizza kameň - pozor, je horúci( na predlaktiach mám už niekoľko jaziev, preto varujem!!!) Pizza kameň s mriežkou zasunieme do rúry a v tomto okamihu nalejem asi 200ml studenej vody do pekáčika s-alebo bez lávových kameňov. Zavrieme rúru a pečieme.Asi po 10 minútach znížte teplotu na 200 st.C.
  7. Keď sú chlebíky na vrchu hnedé, otvoríme rúru a pomocou rukavice ich obrátime hore nohami, aby sa nám dostala spodá čast nahor. Zavrieme rúru a pečieme ešte cca 15 minút - kým nie sú chlebíky hnedé. Netreba sa báť. keď vyzerajú aj trochu pripečené. Je to rustikálna ciabatta a tej to pristane.
  8. Zavrieme rúru a pečieme ešte cca 15 minút - kým nie sú chlebíky hnedé. Netreba sa báť. keď vyzerajú aj trochu pripečené. Je to rustikálna ciabatta a tej to pristane. Vyberieme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť.
  9. Na prvý pohľad sa môže zdať tento recept veľmi komplikovaný a časovo náročný, ale pri opakovanom pečení zistíte, že chlieb sa akoby robí sám a vy len z času na čas niečo premiesite alebo hotové vyberiete z rúry. Dobrú chuť!!!