Chutné čučoriedkové guľky s opraženou strúhankou preliate maslom

Autor receptu: shukvacik

Čučoriedkove guľky ,,, nebíčko na jazyku ,,,

5-6
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Vychladnúte zemiaky ošúpem a nastrúhame na strúhadle, pridáme 1 vajce a polohrubú múku, troška soli (1/2 - 1 čaj. lyžicu) a pomaly vypracujem hladké cesto, podľa potreby ešte pridáme múku. Cesto musí byť vypracované a nesmie sa lepiť (zbytočné dlho nemiesime), cesto vypracujeme do tvaru valca.
  2. Na pomúčenej pracovnej doske cesto nakrájame na hrúbku cca 1,5 - 2 cm a každý odkrojeny kus v rukach vypracujeme na takzvanú "placku" . Na každý kus cesta dáme najlepšie domáce čučoriedky a vytvarujem guľky.
  3. Hotové guľky vkladáme do vriacej osolenej vody. Keď nám guľky vyplávajú na povrch, ešte necháme chviľu prevrieť (cca 1 minútu), vyberiem ich a dáme do misky s rozpusteným maslom. Na suchej panvici orestujeme do zlatista strúhanku s cukrom.
  4. Guľky obalìme v strúhanke , na tanieri prelejeme maslom a práškovým cukrom
  5. Prajem.dobrú chuť :-)
    Takto isto môžme robiť guľky z iného čerstvého ovocia ako sú slivky, čerešne, jahody ...
    s orechami , tvarohom , makom atď ...