Chlpatý chlebík s paprikovými srdiečkami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Srdiečka paprík, jaderníky bez semienok, všetkých farieb patria k pochúťkam v našej
domácnosti, doslova na „neprejedenie sa“! Už som Vás zoznámil s plejádou ich
použitia, ďalšia grupa čaká na zverejnenie, no aj Vás dozaista napadne, ako využiť
tento vedľajší (a neprávom zaznávaný) product Vašich nákupov či záhradok. Použil som
ich aj na prípravu, nás „kotňakov“ spod Šibenej hory a mojich vnúčat „čvorgľov“,
obľúbených košických chlpatých „bundáš“ chlebíkov! Som presvedčený, že by chutili aj
Vám!
2 porcie |
12-15 minút príprava |
3-4 minút tepelná úprava |
Postup
- na prípravu týchto chutných raňajok naozaj nepotrebujete veľa; zhodou okolností som „splašil“ olej z lisovaných jadierok hrozna; nič zvláštne, ale aspoň sme inovovali aj tento product v našej kuchyni
- pokrájanú šalotku som krátko „do sklovita“ orestoval ~ na 2 PL oleja a PL masla,
- priložil k nej semienok zbavené a pokrájané jaderníky, osolil a pridal čerstvo mleté čierne korenie; premiešal a nechal ďsalej restovať na slabšom stupni ohrevu
- krajce chleba (~ 15 mm hrubé) som obojstranne „okúpal“ vo vyšľahaných vajíčkach so štipkou soli
- a vysmažil ich na oleji; najprv jednu stranu,
- medzitým som restovanie srdiečok z paprík stopol druhou PL masla
- a spravodlivo, po bratsky, som ich rozložil na neopečené strany chlebíkov
- po šikovnom „rondo“ obrátení pomocou dvoch kuchyňských lopatiek (alebo širokých nožov), som ich opiekol do pekného „zlatohneda“ aj na druhej strane
- servíroval som ich „ozdobené“ s nastrúhaným údeným gouda_syrom (žiaľ zásoby oštiepku sa mi už minuli), pokrájanými čerstvými paradajkami a bazaličkou voňavou. Zapíjali sme s voňavým lipovým čajom. Lipového kvetu je tu "haďabej", ale amíci o jeho použití a účinkoch nemajú ani potuchy. Naši susedia si ho začali vážiť, až keď som ich "zasoplené" potomstvo liečil práve vlastnoručne nazbieraným a v tieni usušeným čajom z líp na ich ulici! Dobrú chuť aj Vám na Varecha.sk!