Chlebový dezert

Chlebový dezert bez lepku s čokoládovým fondánom

Autor receptu: novalim

Pripravte si dnes tento netradičný chlebový dezert bez lepku. Zero waste – alebo bezodpadové recepty my máme veľmi radi.* Sme toho názoru, že potraviny sú vzácne a nemalo by sa nimi plytvať. Preto pre vás občas pripravíme praktický recept, v ktorom zužitkujete prebytky z kuchyne. Ak sa u vás doma nájde trochu starší chlieb bez lepku, nevyhadzujte ho a pripravte si z neho tento chutný dezert bez lepku.

6-8
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Plytšiu zapekaciu misu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme maslom. Z bezlepkového chlebíka orežeme kôrky a vystelieme ním zapekaciu misu (môžeme ukladať aj viac vrstiev).
  2. Do kastróla dáme mlieko, kondenzované mlieko a kakao, občas premiešame a zohrievame, kým je zmes vlažná. V inej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovou esenciou dopenista. Pridáme ich k teplej mliečnej zmesi a opäť zľahka prešľaháme. Zmes nalejeme do pripravenej zapekacej formy tak, aby bol všetok chlieb úplne zaliaty. Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 1-2 hodiny do chladničky.
  3. Odležanú stuhnutú chlebovú zmes potom pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C, kým hmota nestuhne – trvá to približne 35-40 minút.
  4. Na čokoládový fondán zmiešame v menšom hrnci všetky uvedené suroviny. Za stáleho miešania na miernom plameni zohrievame, kým vznikne hladký a hustý čokoládový krém.
  5. Hotový chlebový bezlepkový dezert posypeme práškovým cukrom, prelejeme fondánom a ozdobíme čerstvými malinami.