Chlebový dezert
Chlebový dezert bez lepku s čokoládovým fondánom
Autor receptu: novalim
Pripravte si dnes tento netradičný chlebový dezert bez lepku. Zero waste – alebo bezodpadové recepty my máme veľmi radi.*
Sme toho názoru, že potraviny sú vzácne a nemalo by sa nimi plytvať. Preto pre vás občas pripravíme praktický recept, v ktorom
zužitkujete prebytky z kuchyne. Ak sa u vás doma nájde trochu starší chlieb bez lepku, nevyhadzujte ho a pripravte si z neho
tento chutný dezert bez lepku.
6-8 porcií |
60 (+ chladenie) minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Plytšiu zapekaciu misu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme maslom. Z bezlepkového chlebíka orežeme kôrky a vystelieme ním zapekaciu misu (môžeme ukladať aj viac vrstiev).
- Do kastróla dáme mlieko, kondenzované mlieko a kakao, občas premiešame a zohrievame, kým je zmes vlažná. V inej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovou esenciou dopenista. Pridáme ich k teplej mliečnej zmesi a opäť zľahka prešľaháme. Zmes nalejeme do pripravenej zapekacej formy tak, aby bol všetok chlieb úplne zaliaty. Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 1-2 hodiny do chladničky.
- Odležanú stuhnutú chlebovú zmes potom pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C, kým hmota nestuhne – trvá to približne 35-40 minút.
- Na čokoládový fondán zmiešame v menšom hrnci všetky uvedené suroviny. Za stáleho miešania na miernom plameni zohrievame, kým vznikne hladký a hustý čokoládový krém.
- Hotový chlebový bezlepkový dezert posypeme práškovým cukrom, prelejeme fondánom a ozdobíme čerstvými malinami.