Chlebík aj rožky z jedného cesta (fotorecept)
Autor receptu: iva63
chlebík aj pečivko si pečiem doma... ponúkam vám svoj recept, ktorý má u nás obľubu-:)
vyskúšala som urobiť z cesta nie len chlebík, ale aj "chlebové rožky"...
Postup
- z tohoto množstva 500g som upiekla jeden chlebík a 6 kusov chlebových rožkov... všetky suroviny zmiešame, dáme vykysnúť na teplé miesto...ked je cesto nakysnuté rozdelíme ho na dva diely, z jedného bude chlebík a z druhej polovice rožky...teraz robíme chlebík-:)... jemne cesto prenesieme na dosku, vypracujeme bochník...narežeme na povrchu nožíkom zárezy a vložíme ho do papierom vyloženej formy...potriebeme slanou vodou a necháme ešte voľne kysnúť...
- vložíme na rozohriatej rúry na 200stupňov...pečieme 50minút...počas pečenia chlebík dvakrát potrieme slanou vodou, aby bola kôrka chrumkavá...upečený chlebík dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť
- úplne studený chlebík rozkrojíme (ja sa ospravedlňujem...fotila som večer s bleskom a nejako mi to hodilo farbu do žľta)
- toto som nakrájala ráno na raňajky..takto chlebík vyzeral-:) chutil dobre a bol šťavnatý
- ideme na rožky......ked máme cesto vykysnuté dáme ho na dosku a urobíme z neho 6 kusov...tie nevaľkáme, iba rukou poriadne vytlačíme z neho vzduch...presne ako ked miesime cesto na domáce slížiky..netreba sa toho báť..bochníčky nám znovu nakysnú.....
- rožky tvarujeme tak, že urobíme si šúlok a ten si dlaňou formujeme na veľkosť rožka...každý rožok nakrojíme alebo nastrihneme to je jedno...potrieme slanou vodou a ešte aj na vrch nasypeme semiačka podľa ľubovolného výberu.. ja som použila ľanové, sezamové a trochu hrubozrnnej morskej soli...
- takto nám kysnú
- vložíme do rozhriatej rúry..ja som piekla rožky ešte pred chlebíkom...rozohriata rúra na 200stupňov..doba pečenia rožkov 30 minút...tieto moje boli úplne prepečené...tie som jedenkrát počas pečenia potrela slanou vodou...
- upečené rožky dáme na mriežku vychladnúť...
a takto vyzerajú rozkrojené...
- boli veľmi chutné...tá chlebová chuť a semiačka k tomu...-:) síce iné ako klasické rožky ale u nás sa stali oblúbenými...