Chilli alebo mexická fazuľa
Autor receptu: honestka
Jedlo "Chilli Con Carne"- bezne nazyvane len "Chilli" a nazov je prevzaty zo španielčiny, kde znamená: "Papriky s Mäsom", alebo Pikantny Guláš. Tradičné verzie sú robene vzdy z čili papričky, s koreniami rozneho druhu a hovadzieho masa (nakrájanym na male kocky), ale vacsinou je v receptoch pouzivane mleté hovädzie mäso. Variácie, môžu vsak zahŕňať rôzne druhy mäsa, rovnako ako množstvo ďalších prísad. Toto jedlo je možno nájsť na celom svete.
6 porcií |
15 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Uvarte cervenu fazuľu v pripade, ak neužívate z plechovky.
Do veľkeho hrnca, dajte na oleji dusit cibulu, cervenu papriku a mleté hovädzie maso.
Pridajte paradajky, paradajkovu pastu, papriky a korenia a sol. Vsetko POMALY dusíme tak 1- 1.5 hod. podla potreby s podlievanim trochu vody (my pridavame aj vino, alebo pivo). Kontrolovať, aby sa nic neprilepilo obcas pomiešat.
Nakoniec pridat z konzervy, (alebo vami uvarenu makku) fazulu a vsetko spolu nechat povarit, aby sa chute spojili a aby jedlo bolo take 'kasovite', nie suche.
Vsetky koreniny v tomto recepte som dala podla toho, ze moj manzel ma rad ozaj ostru 'CHILI', vy si to upravte podla svojej chuti a radsej zacnite opatrne s pridavanim stiplavych koreni.
- Hotovu CHILI- podavame s nastruhanym syrom - tu pouzivame Mozzarella, ktora sa velmi dobre rozpusta na horucej fazuli spolu s Parmigiano-Reggiano (Parmesan). Zalezi to len od osobnej chuti, ale syr lez zvysi pozitok jedla.
K tomu podavame dobry cerstvy chlebik, (ja ho pekavam uspesne desatrocia sama, lebo na tie ich 'paperove' sme si nikdy nezvykli, naviac mozeme servirovat cerstvy zeleninovy salat.
Navyse dobre vychladene pivo... a potom dlho nic neplanovat robit, lebo sa nevladzeme hybat!
- Ked si Chili urobite z viacereho mnozstva surovin, (Vzdy lepsie chuti na druhy den), ked sa chute sa spoja.
Da sa jest tak, ako u nas najlepsi kotlikovy gulas - cely tyzden, keby vydrzal...
Dobru chut!
Toto mnozstvo postaci na 6 dobrych porcii.
Ospravedlnte prosim moje moje nedostatky v nazvoch, kedze si uz vsetko nepamatam. Na ozivenie ako na to mozete si kliknut na YT - je tam vela chili recptov.