Cezerye - mrkvový turecký med (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

(čítaj čezerie) Ďalšia z tureckých "supersladkostí" s obsahom vítamínov a cukru, samozrejme :) Takže nič pre diabetikov...Recept mám z tureckej kuchárskej knihy.

20 minút
príprava
60-80 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začneme tým, že mrkvu najemno nastrúhame. Čím jemnejšie, tým lepšie. Budeme potrebovať asi 2 plné šálky. (250 ml)
  2. V hrnci zmiešame nastrúhanú mrkvu, cukor a vodu. Varíme, kým mrkva úplne zmäkne. Ak treba dolievame po troche vodu. Pred koncom varenia pridáme citrónovú šťavu a orechy. Ja som dala celé ale v pôvodnom recepte sa uvádzajú nahrubo nasekané.
  3. Zmes preložíme do olejom vymastenej misky, uhladíme a vložíme do chladničky asi na 3-4 hodiny. Po vybratí z chladničky opatrne vyklopíme a nožom (potrieť olejom) nakrájame na obdlžníky. Nakoniec vyváľame v strúhanom kokose. Takto ich potom uchovávame v chladničke aspoň 2-3 dni aby poriadne stuhli.
  4. Mne sa to naprvýkrát veľmi nevydarilo, mrkvu som nastrúhala nahrubo a bola som dosť netrpezlivá pri varení a chladení :) takže to nestihlo poriadne stuhnúť a tak som namiesto kociek tvarovala malé guličky. Čo sa týka chuti, úprimne, nič moc :D (ja na tieto sladkosti veľmi nie som, ale chcela som to vyskúšať) a ten môj si nich pochutnával už včera večer, takže vyskúšajte, uvidíte ;)