Cestoviny

Cestoviny s tofu v krémovej miso omáčke

Autor receptu: bugout

Taká operatívna rýchlovka, tofu sa dá nahradiť čímkoľvek. Kocku tofu mám vždy v chladničke po ruke.* Do pôvodného receptu išla aj špargľa, ale tú bežne v chladničke po ruke nemám. Preto tu nie je... Niečo svieže a chrumkavé sa sem hodí (aktuálne mam zakázanú zeleninu, tak som to neriešil) takže nechám to na vás (odporúčam napríklad mungo klíčky a na vrch len tak jarnú cibuľku, resp. vňať).

2
porcie

Suroviny

Postup

  1. Par drobností na úvod. Cestovina sa dá samozrejme použiť akákoľvek, v tomto recepte som použil ryžové rezance ako na pad thai. Ryžové rezance sa ľahšie trávia a netreba ich dopredu variť, ale len namočiť do vody (takže ušetrené umývanie jedného hrnca). Miso a sójovú omáčka nepíšem množstvá, lebo sú rôzne druhy rôznej chuti a slanosti a každý viete, čo používate...
  2. Cestovinu pripravte podľa toho akú chcete, počítajte len s tým, že sa bude dorábať minútku v omáčke. Tofu nakrájame na kocky a dáme do woku (väčšej, hlbšej panvice) a opekáme podľa vlastných preferencií (od jednouchého zohriatia až po opečenie do chrumkava, vzhľadom na zdravotné obmedzenia som v tomto prípade len prihrial, ale opečené a chrumkavé je to lepšie). V tejto fáze pridávame aj nejakú tú sviežu zložku podľa jej druhu musíme samozrejme upraviť čas prípravy (napríklad také mungo klíčky z konzervy stačí prehriať, a čerstvé tiež nepotrebujú nič zvláštne, ale špargľa ako v pôvodnom recepte nejaký ten čas potrebuje).
  3. Mlieko, miso a sójovú omáčku dobre zmiešame, vylejeme na panvicu, a necháme zovrieť na slabom výkone. Pridáme cestovinu dobre premiešame a podľa potreby mierne nariedime vodou z cestovín, presne ako pri snáď každom talianskom recepte. Keďže som zástanca faktu, že miso je najlepšie tepelne neznehodnotiť, odklonil som sa od vyššie napísaného. Miso rozriedim len v časti mlieka a pridám ho až po odstavení...
  4. Nuž a posledná drobnosť... Jedlo sa dá podávať aj ako polievka v podobe ramenu, jednoduchým nariedením omáčky, či už mliekom alebo vývarom. Samozrejme, bude treba použiť viac misa a sójovej omáčky.