Cesnakovo-oškvarkové strapaté pečivo (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Tento recept je rokmi obrúsený,vyskúšaný,môj recept.Veľmi veľa rozmanitého pečiva skúšam upiecť.Niekedy sú menej,inokedy viac vydarené. Upiecť chutné pečivo považujem už za malé majstrovstvo.
18 ks porcií |
40 minút príprava |
30 minút na 200-170 °C |
Postup
- Pripravím si potrebné ingrediencie.
Oškvarky by mali byť pokrájané alebo posekané na menšie kúsky.
- Obidve múky spojím,pridám soľ,jedlú sódu,granulovaný cesnak,majonézu,ocot.
- Na koniec pridám oškvarky.
- Všetko dobre premiešam.Najradšej to robím rukou.
- Masa by mala mať konzistenciu sýpku,ako keď chystáte na koláč mrveničku.
- Kvások som si pripravila zo štvrť litra teplého mlieka, lyžice kryštálového cukru a lyžice hladkej múky. Kvások nechám z celej dávky nakysnúť.
Takto nakysnutý kvások vlejem do sypkej hmoty.
- Zase rukou spracujem cesto.Nebude kompaktné a lesklé! Budú sa vám v ňom tvoriť otvory.To robí ten ocot a jedlá sóda.No to nevadí.Posypem ho múkou a nechám 25 minút kysnúť.
Potom cesto ešte ráz prepracujem a nechám ešte 20 minút na teplom mieste.
- Cesto postupne nadobudne asi 2,5 krá zväčšenie,oproti pôvodnému cestu.
- Pri spracovaní vytlačím z neho vzduch a urobím akoby knédlu. Tú rozporcujem na 10 menších a dva väčšie kusy.Tie dva väčšie kusy budú na dve kolesá pre rožky.
Tu je pekne na foto vidieť strapatú štruktúru cesta.
- Z desiatich kúskov sú bochníčky,ktoré formujem ako kaizerky.Preto ich prerezávam tvorítkom,lebo cesto je pomerne ťažké a aj mastné,aby sa prepieklo.Vy to môžete urobiť nožom.
- Dva väčšie bochníky vyváľkam a rozdelím,každý na štyri časti.Od širšej časti stočím ku rožku,ktorý ešte trochu natiahnem.
- Tak som získala z dvoch bochníkov 8 rožkov a z 10 menších bochníkov 10 buchtičiek.Pečiem na fóliach na pečenie.
Nechám ich ešte trochu podkysnúť.
- Potom ich potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem celým kmínom.
Prvých 15-20 minút pečiem na 200 stupňoch vo vyhriatej rúre.Potom teplotu znížim na 170 0C a dopečiem ešte asi 10-15 minút.
Uvidíte sami,keď sa vám pekne vyfarbia.
- Je to veru chutná pochúťka.Po vychladnutí ich zvyknem aj namraziť.Keďže je cesto pomerne mastné,skladovať sa v mraze dajú aj dlhšie.
- Cesnaková chuť s oškvarkami urobí svoje.Len na schôdzku,alebo rande po tejto konzumácii,nedoporučujem sa vybrať... xixixi Ale chuti neodoláte a myslím,že svojim polovičkám a priateľom sa takýmto pečivom zavďačíte. Mám to vyskúšané rokmi.