Černicový koláč
Černicový tart z bezlepkového lístkového cesta
Autor receptu: novalim
Ešte stále tu je leto a my sa letných ovocných koláčov nevieme nabažiť. Zo zásob nazbieraných lesných černíc sme si upiekli
tento krehký a šťavnatý tart.* Jednoducho pripravené domáce lístkové cesto bez lepku z našej zmesi Promix UNI sme vyplnili
lahodným ricottovo-vanilkovým krémom a černicami. Posypaný opraženými pistáciovými orechmi chutil naozaj neodolateľne.
Čo poviete, skúsite náš dnešný recept?
10 porcií |
30 (+ chladenie cest minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme z neho pomocou formy na tarty kruh. Cesto prenesieme do tartovej formy (my sme použili formu s odnímateľným dnom a s priemerom 25 cm). Zo zvyšného cesta ušúľame dva dlhé pásiky a prepletené ich uložíme po okrajoch do formy.
- Krém pripravíme zmiešaním všetkých surovín dohromady. Rozotrieme ho na cesto a na jeho povrch poukladáme umyté a osušené černice. Okraje koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom. Tart pečieme do zlatista vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C asi 20 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť, posypeme na sucho opraženými a nasekanými pistáciovými orechami a práškovým cukrom. Môžeme ozdobiť lístkami mäty.