Černicovo - ríbezľová šarlota s tvarohom (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Recept do súťaže s McCain
Postup
- Dlhé detské piškóty poukladáme po obvode tortovej formy. Moje boli extra dlhé, preto som ich skracovala. Konce som použila na vyloženie dna formy.
- Umyté černice dáme do mixéra a rozmixujeme.
- Rozmixované černice precedíme cez sito alebo vhodnú látku. Ja hrubšiu dužinu a zrniečka nevyhadzujem. Primiešavam ich do ovocných nanukov či jogurtov.
- K precedenému černicovému pyré bez zrniečok pridáme cukor a agar. Premiešame a necháme 10 minút postáť. Po 10 minútach na miernom ohni varíme, kým sa agar nerozpustí. Za občasneho miešania necháme chladnúť.
- Smotanu na šlahanie vyšľaháme a opatrne zmiešame s takmer úplne vychladnutým černicovým pyré (najprv 2-3 lyžice šľahačky k černiciam, potom černice postupne do zvyšnej šľahačky). Penu navrstvíme do tortovej formy a uložíme do chladničky.
- Rovnakým postupom pripravíme ríbezľové pyré s agarom a cukrom
- a zmiešame ho s vyšľahanou smotanou.
- Ríbezľovú penu navrstvíme na černicovú
- a formu opäť uložíme do chladničky.
- Tvarohovú vrstvu pripravíme zmiešaním mlieka, cukru a agaru. Po 10 minútach dáme na sporák a varíme do rozpustenia agaru.
- Mliečno - agarovú zmes pridáme k tvarohu, vyšľaháme. Ochutíme citrónovou šťavou. Ak je tvarohová zmes málo sladká, pridáme vanilkový či práškový cukor. Mala som len hrudkovitý tvaroh, preto som zmes rozmixovala v mixéri dohladka.
- Poslednú - tvarohovú vrstvu navrstvíme do formy a šarlotu necháme v chladničke stuhnúť. Ozdobíme ju čerstvým ovocím.
- Šarlota v reze.