Čerešnovo-mätový lekvár (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Kedze aj tento rok mame vela čerešni,som hladala na internete niaky chutovo neobycajny ceresnovy lekvar..ale neuspela som :-/ Tak som si jednu kombinaciu vymyslela sama..Musim povedat,ze tato kombinacia je fantasticka a preto sa chcem s vami o recept podelit ;-P

1h minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Minuly rok som narobila z čerešni dost kompotu aj dzemu a aj Pekmez-Melasu.Zo vsetkeho mame este dost a neplanovala som zavarat nic,ale aj tento rok mame take krasne velke a sladke tie čerešne,ze ma srdce bolelo ich len tak vidiet tam vysiet na strome :-))
  2. Čerešne si vykostkujeme a odvazime si z nich 2,5kg..
  3. Budeme potrebovat mätu..Natrhajte dokopy 20-25 stebiel mäty s dostatocnym mnozstvom listkov :-) ..tu na fotke ich mam teraz len 10..nech vas to nemyli :-)
  4. Takze... Čerešne dame do velkeho hrnca a zasypeme ich cukrom.Mnozstvo cukru,ktore uvadzam je orientacne,takze ho mozte zmenit.Zavisi aj odtoho,ake su ceresne sladke alebo aj odtoho,ze kto aky sladky lekvar lubi :-) Musim povedat,ze my lubime naozaj "sladky" lekvar ;-)) Ja som dala do prvej varky 1,25kg cukru,ale do druhej uz 1,35kg :-)) ..teraz za obcasneho miesania privedieme ceresne do varu..
  5. ..po case sa nam vytvorila stava a zacalo sa to varit-vriet.Od bodu varu pocitame 30 minut a nechame to na strednom ohni varit za obcasneho miesania...
  6. ..zatial si pripravime mätu.Z 10-12ich stebiel mäty odtrhame listky a pokrajame ich na mensie kusky,ale nie na drobno :-) ukaze to v lekvari krajsie ;P Mätu vobec nelutujte,ta da v tom lekvari tu fantasticku chut!
  7. ..po 30ich minutach varenia,dame do lekvaru 3Pl citronovej stavy..Nielen pre chut,ale aj aby dalo lekvaru krasnu farbu ;-P
  8. ..potom pridame mätu,ktoru sme si nakrajali..
  9. ..a nechame znova 30 minut varit na strednom ohni,tak aby stale vrelo.
  10. Po 30ich minutach,cize dokopy uz po 1h varenia,pridame do lekvaru 1 sacek Dzemfixu 2:1 Mozte ho pripravit podla navodu na obale a tak naliat do lekvaru,alebo ako ste zvyknuty.Ja ho zvyknem niekedy v 1dl vody rozmiesat a priviest do varu,potrosky k nemu pridavam stavu z lekvaru a miesam kym sa celkom nerozpusti a potom ho prilejem do lekvaru.Alebo ho rovno po trosky,ale fakt po trosky(inak budete mat hrcky) akoby som solila sypem rovno do lekvaru a zakazdym sypanim dobre premiesam..S dzemfixom ho povarim este take 2-3 minutky.Dzemfix sa musi pridat,lebo ceresne maju poriadne vela stavy a lial by sa vam ten lekvar.Ja som ho varila 1h a dala 1dzemfix a lekvar bol po vychladnuti presne dobry husty.
  11. Nakoniec pridame este nakrajanu mätu zo zvysnych stebiel a zasa premiesame no uz nevarime..
  12. ..ale plnime hned do flasiek,ktore po zakruteni otocime hore dnom a nechame tak vychladnut.Z tejto davky mi vysli 8 flasiek,miesane 2 aj 3 decove :-) Toto je uz moja tretia varka tohto mätoveho lekvaru :-) Po prvej skusobnej varke nam tak velmi zachutil,ze som sa rozhodla urobit este zopar flasiek ;-P
  13. Lekvar je vynikajuci,chutovo taky neobycajny :-) ale pritom veeelmi chutny! Jeho chut je velmi svieza,trocha do stiplava uz :-)) Čerešnovu chut uz skoro ani nema :-) Odporucam vyskusat naozaj kazdemu,kto ma nato moznost. Pochutnajte si ;-P
  14. Toto je Dzemfix ktory som pouzila ja,ale kludne mozte pouzit aj iny dzemfix 2:1