Celozrnný špaldovo-ražný chlieb
Autor receptu: mirkajan
Opäť niečo pre milovníkov celozrnných chlebov. Keďže na vlastný kvások som ešte
nedozrela, skúšam aspoň zo sušeného a toto bol prvý úspešný pokus.
15+180 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy nasypeme všetky suroviny (sušený ražný kvások kupujem v predajni zdravej výživy), zmiešame a prilejeme 350-400 ml teplej vody. Dobre vymiešame- môžeme aj v pekárničke, ale ja som cesto vymiesila v mise ručným mixérom s nasadenými hákmi na kysnuté cesto. Po vymiesení cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme stáť 2 hodiny.
- Po 2 hodinách cesto znovu premiesime, vytvoríme valec, ktorý uložíme do hranatej chlebíkovej formy vyslanej papierom na pečenie. Necháme stáť na teplom mieste ešte 1 hodinu.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 60-65 minút.