Celozrnný špaldovo-ražný chlieb

Autor receptu: mirkajan

Opäť niečo pre milovníkov celozrnných chlebov. Keďže na vlastný kvások som ešte nedozrela, skúšam aspoň zo sušeného a toto bol prvý úspešný pokus.

15+180 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misy nasypeme všetky suroviny (sušený ražný kvások kupujem v predajni zdravej výživy), zmiešame a prilejeme 350-400 ml teplej vody. Dobre vymiešame- môžeme aj v pekárničke, ale ja som cesto vymiesila v mise ručným mixérom s nasadenými hákmi na kysnuté cesto. Po vymiesení cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme stáť 2 hodiny.
  2. Po 2 hodinách cesto znovu premiesime, vytvoríme valec, ktorý uložíme do hranatej chlebíkovej formy vyslanej papierom na pečenie. Necháme stáť na teplom mieste ešte 1 hodinu.
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 60-65 minút.