Celozrnné tukové žemle (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Už som piekla obyčajné tukové žemle, skúsila som aj z celozrnnej múky a podarili sa. Sú veľmi chutné, vyskúšajte podľa môjho vlastného receptu, prosím. Tieto žemle sa môžu pripraviť aj do zásoby, dajú sa zmraziť.
15-16 ks porcií |
120 minút príprava |
15-17 minút na 200 °C |
Postup
- Do misy preosejeme múku, premiešame ju so soľou a cukrom, do priehlbinky v múke dáme cukor, rozmrvené droždie, zalejeme trocou mlieka a necháme vykysnúť kvások. Zvyšným mliekom zarobíme pružné, vláčne, nelepivé stredne husté cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu, čo trvá asi 45 minút.
- Cesto znovu prepracujeme, vytvarujeme z neho malé bochníčky, preložíme ich na plech s pečiacim papierom a necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.
- Pred vložením do trúby žemličky potrieme olejom.
- Pečieme v trúbe na 200 stupňoch 10-17 minút.
- Vychladnuté žemle podávame ako prílohu k polievkam, rôznym šalátom, predjedlám alebo ich prekrojíme, natrieme rôznymi nátierkami, maslom a obložíme syrom, šunkou, salámou, čerstvou zeleninou...