Bulharský rezeň
Autor receptu: denyany
Tak toto je zas jedno z mojich najobľúbenejších jedál Jedla som ho prvýkrát ako dieťa na návšteve u tety. Chutil aj našim, tak ho mama robievala často-v pôvodnej podobe- teda s čerstvou zeleninou. V zime sme sa však zalizovali, že aká škoda, že sa nedá pripraviť, veď za oných čias bola v zime akurát cibuľa , kdeže paprika a paradajky! Ale mama sa vynašla - veď všetka tá zeleninka je v leči, skúsila- a skvelé. Ja ponúkam recept na moju verziu. A prečo bulharský? Asi kvôli množstvu zeleniny.
20 minút príprava |
50-60 minút na 190-200 °C |
Postup
- Mäsko si nakrájame na rezne, posolíme, okoreníme a vyklepeme(musím tu napísať, že pôvodne sa malo mäsko klepať priamo v strúhanke, ale ja som veľmi "šikovná" a tak strúhanka bola nie len na rezňoch, ale všade) a obalíme v strúhanke. Ak ste zruční, klepte v strúhanke.
- Rozšľaháme väčší počet vajec a troška posolíme a dáme tuk- olej, masť- kto čo používate- na panvicu rozohriať.
- Keď má tuk teplotu vhodnú na vyprážanie, jednotlivé rezne (už obalené v strúhanke) namáčame v rozšľahaných vajciach a ihneď vyprážame na miernom plameni do zlatohneda.
- Keď máme všetky rezne krásne zlatohnedé, do pekáča al. jenského skla dáme vrstvu leča(kto chce, môže pred tým do leča vmiešať rozotretý strúčik cesnaku) tak, aby pokryla celé dno nádoby v asi 1,5cm vrstve. Na to uložíme rezníky a zalejeme ich zas vrstvou leča.
- Prikryté necháme v rúre dopiecť tak 50-60minút pri 190-200stupňoch. Ja toto jedlo pečiem vo veľkom hlbokom plechu. Ak urobíte viac vrstiev rezňov, musí byť medzi nimi lečo.
- Po vybratí z rúry servírujeme šťavnaté a mäkkučké mäsko, my s ryžou, ale vhodné sú aj varené zemiaky alebo zemiaková kaša. Mäso je naozaj také mäkké, že s ním nemajú problém ani tí "menejzubí".
- Nedá mi nenapísať, že v lete robievam pôvodnú verziu, teda namiesto leča cibuľu, papriku a paradajky pokrájané na prúžky, mierne ochutené soľou a korením a premiešané(pozor, paradajky pustia dosť šťavy, tak si prispôsobte množstvo)dám pod a nad rezne a vtedy aj pekáč potriem olejom, aby sa to nepripálilo. Tak vyskúšajte a nechajte si toto fajnové mäsko rozplynúť na jazyku.