Bryndzový posúch (fotorecept)

Autor receptu: marijanka712

V našej rodine máme radi bryndzu a preto velmi často ju zaradujem do nášho jedálnička. Posúch je predovovšetkým oblúbeným doplnkom pri oslavách k vinku. Samotné cesto na posúch som zdedila od priatelky , ktorá ho má od svojej babky a velmi sa mi zapáčil a teraz ho uprednosťujem pred klasickým kysnutým cestom. Robím z neho pizzu ako aj na ovocne koláče s drobenkou.

Suroviny

Postup

  1. najprv si preosejeme muku a spojime všetky sypke ingrediencie dobre premiešame a postupne pridáme vajce a mlieko tak , aby cesto bolo skôr redšie ako tuhe nakoniec zašlaháme olej a vylejeme na plech 30x40 cm a necháme na teplom mieste pokysnúť
  2. kym nám cesto kysne pripravíme si plnku. Prelisujeme /postrúhame/ zemiaky dáme bryndzu ,ktorú zapracuje do zemiakov pridáme maslo a smotanu a tiež dobre rozmiešame , ked sa vám zdá že plnka je tuhá pridajte viacej smotany .Ochutnajte a až tak pripadne dosoliť nakoniec zašlaháme vajičko a kôpor -môže sa pridať aj korenie.
  3. ked posúch podkysne natrieme plnku na povrch
  4. urobíme po vrchu vidličkou ozdobu necháme ešte asi 5-10 min podkysnúť a dáme piecť do vyhriatej rury na 220 st. cca na 20 min.
  5. takto to vypadá ked sa upečie - oceníte ked ochutnáte najmä vaše polovičky. Rady: cesto sa dá využiť aj na sladko trebarz slivky, mak mrvenička a pod . alebo na pizzu.