Bryndzový koláč

Bryndzový osúch s oškvarkami bez lepku

Autor receptu: novalim

Blíži sa čas grilovačiek a k nim sa vždy hodia domáce chlebíky alebo osúchy. Aj my máme pre vás dnes jeden skvelý tip na domáci bryndzový osúch s oškvarkami.* Samozrejme bez lepku. Z našej bezlepkovej tmavej múky Promix T si pripravíte cesto veľmi jednoducho. Určite nezabudnite aj na voňavý kôpor, ktorým osúch posypete. Dobrú chuť.

4
porcie
70 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások. V mise premiešame všetky suché prísady (ak používame sušené droždie, pridáme ho v tomto kroku), potom pridáme kvások a zvyšné prísady a hnetačom vypracujeme kompaktné hladké cesto. Poprášime ho bezlepkovou múkou, prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť.
  2. Kým cesto na bryndzový osúch kysne, pripravíme si plnku. Na ňu jednoducho zmiešame bryndzu a smotanu, kým nebudú hladké a nasekáme si oškvarky a slaninu na drobné kúsky.
  3. Vykysnuté cesto dlaňami roztlačíme na vymastenom a pomúčenom okrúhlom plechu ( s priemerom 22 cm), okraje cesta necháme minimálne o 1 cm vyššie. Do vytvorenej priehlbiny nanesieme bryndzovo-smotanovú plnku, posypeme ju oškvarkami a slaninkou. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme osúch piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov asi na 20-25 minút.
  4. Upečený osúch necháme mierne vychladnúť a posypeme čerstvým nasekaným kôprom.