Pagáče

Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Priznám sa, že som už skúšala aj zemiakové kváskové pagáče, ale akosi ma neoslovili, proste mi tam niečo chýbalo, tak som ich sem ani nepridala. Brat mal narodeniny, tak som skúsila improvizáciu a spojila som zemiakové a bryndzové pagáče dokopy + medvedí cesnak, keďže je teraz jeho sezóna, cesto rovnaké ako u oškvarkových a môžem s kľudným svedomím sem tento recept dať, pretože boli fantastické.☺

30 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň pred pečením si pripravíme rozkvas zmiešaním všetkých surovín, necháme na linke do rána. Ráno si pripravíme cesto, všetky suroviny dáme do misy a vypracujeme cesto pomocou ručného mixéru, nesmie sa lepiť. Zakryjeme a necháme hodinu stáť alebo ležať.☺
  2. Medzitým si spravíme plnku - medvedí cesnak nasekáme, uvarené vychladnuté zemiaky postrúhame, môže byť aj viac zemiakov, ja som viac nemala, ale stačilo to. Všetko zmiešame s bryndzou a maslom. Keď už nebude medvedí cesnak, môže byť pažítka, kôpor a pod. Ja si určite ešte urobím toto maslo od @mijaita, do tohoto receptu ako stvorené - https://varecha.pravda.sk/recepty/medvedi-maslo-fotorecept/50125-recept.html .
  3. Cesto nakyslo, vyklopíme ho na dosku a vyvaľkáme na hrúbku jedného centimetra.
  4. Potrieme plnkou.
  5. Zložíme ako obálku a necháme 15 minút kysnúť. Potom opäť vyvaľkáme a zložíme. Celkovo skladáme 3 x.
  6. Cesto rozdelíme na dve časti a jednu vyvaľkáme, vykrajujeme pagáčiky, ja opäť také mini jednohubky.
  7. Urobíme mriežku a pomocou noža či špachtle a ruky viackrát pootočíme, pagáčik tým zdvihneme trošku do výšky.
  8. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. 2 x potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom alebo rascou, ľanou a pod. Necháme kysnúť ešte hodinu.
  10. Vyšli mi opäť dva plechy. Rúru rozpálime na 220 °C ventilátor a pagáče pečieme cca 15 minút. Už pečiem každý plech zvlášť. Ešte horúce potrieme opäť vajíčkom, budú lesklé.
  11. Na oslavu som ešte robila špaldovo-zemiakový chlieb a ražno-pohánkový obidva zarábané pivom.
  12. Pagáčiky veľmi chutili, repete bude o tri týždne na veľkú dvojoslavu + aj tie oškvarkové.
  13. Cesnak už rastie, šup šup do prírody...☺