Bryndzové pagáče a pagáčiky (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Možno ešte stihnete k Silvestru a Novému roku, ak nie sú výborné kedykoľvek, nemusí byť ani oslava.

90
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V troške mlieka rozpustíme cukor, rozdrobíme droždie a pripravíme kvások
  2. Do múky vytvoríme jamku, nalejeme kvások, pridáme zvyšok mlieka, acidofilné mlieko, smotanu a soľ.
  3. Vymiesime cesto, poprášime múkou a necháme na teplom mieste kysnúť.
  4. Bryndzu zmiešame so smotanou. Nakysnuté cesto na doske ešte premiesime, rozvaľkáme a potrieme bryndzovou zmesou,
  5. protiľahlé strany prehneme do stredu a prekrojíme
  6. znovu cesto rozvaľkáme, protiľahlé strany preklopíme do stredu
  7. aj z druhej strany
  8. vytvoríme takúto kocku - bochník a rozvaľkáme, tým sa nám bryndza pekne rozotrie do cesta
  9. Vykrajujeme pagáče väčším pohárom a pagáčiky menším pohárom
  10. poukladáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom mierne osolíme a posypeme podľa chuti a fantázie /sezam, hrubá soľ, rasca/
  11. a hlavne strúhaný syr
  12. Upečieme dozlatista