Bryndzové kysnuté koláčiky

Autor receptu: listickakmotricka

Kysnuté cesto musí byť ako páperie. Tak to hovorila naša manka /prababička/, ktorá ho miesila vo vykúrenej kuchynke a s bravčovou masťou /aj na pampúšiky/.

Postup

  1. Múku zmiešame so soľou, preosejeme na lopár a v strede urobíme jamku. Do polovice vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie, štipku cukor a lyžicu hladkej múky. Zľahka premiešame a necháme vykysnúť kvások. Bravčovú masť rozpustíme a necháme vychladnúť. Do preosiatej múky postupne pridávame kvások, bravčovú masť a vymiesime cesto. Miesime aspoň 10 minút, kým cesto nie je hladké a vláčne. Na teplom mieste necháme nakysnúť.
  2. Bryndzu vymiešame s vajíčkami, pridáme štipku mletej červenej papriky a nasekanú pažítku. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenučko a natrieme bryndzovou plnkou. Cesto z obidvoch strán rolujeme smerom do stredu.
  3. Ostrým nožom prekrojíme.
  4. Zrolujeme a jemne pritlačíme.
  5. Nakrájame na trojuholníky.
  6. Koláčiky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom vyšľahaným so štipkou soli. Posypeme rascou a necháme v teple nakysnúť.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C. Dobrú chuť.