Broskyňový džem

Autor receptu: redakcia

10-30 minút
na 900 °C

Postup

  1. Broskyne umyjeme, dáme do sita a spolu ponoríme do vriacej vody. Necháme ich tam tak dlho, kým sa šupka nedá stiahnuť.
  2. Potom plody ochladíme ponorením dostudenej vody. Ovocie ošúpeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a dáme do studenej okyslenej vody – na 1 l vody 2 kl kyseliny citrónovej.
  3. Nakoniec pokrájame na väčšie kúsky a zasypeme cukrom. Na 1 kg broskýň dávame 800 g cukru. Necháme ich 2 – 3 hodiny osladzovať za občasného premiešania. Nádobu, v ktorej ovocie osladzujeme, zakryjeme pokrievkou. Presladené broskyne varíme v malých várkach do zhustnutia. Každú várku pred dovarením okyslíme malým množstvom kyseliny citrónovej (na hrot noža).
  4. Ešte horúce plníme do pohárov. Vhodné sú menšie poháre. Napĺňame ich takmer po okraj. Uzatvorené poháre prevrátime, aby sa dobre prichytilo viečko.
  5. Takto ich necháme 10 – 30 minút (podľa veľkosti pohára). Džem po uzavretí viečkom môžeme aj sterilizovať 10 minút pri teplote 90 °C.