Broskyňový džem
Autor receptu: redakcia
Postup- Broskyne umyjeme, dáme do sita a spolu ponoríme do vriacej vody. Necháme ich tam tak dlho, kým sa šupka nedá stiahnuť.
- Potom plody ochladíme ponorením dostudenej vody. Ovocie ošúpeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a dáme do studenej okyslenej vody – na 1 l vody 2 kl kyseliny citrónovej.
- Nakoniec pokrájame na väčšie kúsky a zasypeme cukrom. Na 1 kg broskýň dávame 800 g cukru. Necháme ich 2 – 3 hodiny osladzovať za občasného premiešania. Nádobu, v ktorej ovocie osladzujeme, zakryjeme pokrievkou. Presladené broskyne varíme v malých várkach do zhustnutia. Každú várku pred dovarením okyslíme malým množstvom kyseliny citrónovej (na hrot noža).
- Ešte horúce plníme do pohárov. Vhodné sú menšie poháre. Napĺňame ich takmer po okraj. Uzatvorené poháre prevrátime, aby sa dobre prichytilo viečko.
- Takto ich necháme 10 – 30 minút (podľa veľkosti pohára). Džem po uzavretí viečkom môžeme aj sterilizovať 10 minút pri teplote 90 °C.
|