Briošky s Nutellou (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Tieto briošky ma oslovili na facebooku, keďže tam boli len fotografie bez receptu, tak som
sa inšpirovala receptom, ktorý som už mala dávnejšie odložený z internetu, bohužiaľ už
neviem z ktorej stránky - od autorky Romana, trocha som ho upravila
Postup
- V mise vymiešame múku, cukor a soľ
- Do časti vlažného mlieka, dáme cca 1 PL cukru (z celkového množstva 100 g), pridáme rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, tak do zmesi múka, cukor a soľ urobíme v strede jamku, prilejeme nakysnutý kvások a vyšľahané vajcia.
- Cca 10 minút dobre miesime až vznikne hladké cesto.
- Až potom pridáme rozpustené a vychladnuté maslo. V tomto momente z toho vznikla nevzhľadná masa a začala som mať pocit, že z toho už riadne cesto nevymiesim. Ale chce to len chvíľku času.
- Po nejakom čase intenzívneho miesenia sa mi podarilo vmiesiť všetko maslo do cesta. V tomto momente ho prikryjete a necháte v teple kysnúť minimálne 1,5 hodiny. Ja som ho cca dva krát počas tohto času premiesila, aby sa prevzdušnilo.
- Keď cesto vykysne, tak ho vyvaľkáme. S cestom sa veľmi dobre pracovalo, bolo ako páperko.
- A postupne z cesta vykrojíme kolieska. Moje mali priemer cca 11 cm a vyšlo mi ich presne 24 do dvoch muffinových plechov.
- Na polovicu kolieska rozotrieme nutelu.
- Nenatretú polovicu preklopíme cez natretú a trocha prejdeme valčekom.
- Zoberieme radielko a tento polkruh, alebo ako by som to nazvala, nakrájame na tri časti.
- Každú túto časť zrolujeme.
- Tieto tri zrolované časti dáme do papierových košíčkov
- Povkladáme do plechov na muffiny, necháme cca ešte 20 minút kysnúť. Potom potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
- Po upečení, necháme vychladnúť a môžeme pocukrovať.