Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Objavila som krásny, jednoduchý, rýchly a veľmi chutný recept na No.Salty. Bravčová pečeň sa pokrája na tenké plátky, na rýchlo opečie, vo výpeku sa dusí cibuľa, nie pečie, ale dusí. Na tanier sa dajú okorenené opečené plátky pečene, na vrch sa pokladú kolieska udusenej a okorenenej cibule a podáva sa s chlebom a kvasenými uhorkami. Veľmi vhodné aj pre väčšie množstvo ľudí v týchto horúčavách a veľmi chutné, aj v nedeľu na obed. Pridávam recept pre milovníkov pečene i ostatných.

1
porcia
10 minút
príprava
2-3 + 10 minút
na 100/80 °C

Postup

  1. suroviny sú rozpísané na 1 osobu
    Bravčovú pečeň som pokrájala na tenké plátky. Môžete použiť akúkoľvek inú pečeň, dokonca aj z diviny, len potom musíte prispôsobiť čas opekania.
  2. Cibuľu som pokrájala na tenké kolieska, vybrala som podlhovastú cibuľu.
  3. Do rozpáleného oleja som vložila plátky pečene, opekala som ich sprudka 2 - 3 minúty,...
  4. ...opečené plátky pečene som obrátila a aj z druhej strany som ich opekala asi 2 - 3 minúty, vybrala som ich na tanier.
  5. Do výpeku som vložila kolieska cibule,poriadne osolila, aby zmäkla...
  6. ...prikryla som ju pokrievkou, stiahla som plameň na minimum a dusila pod pokrievkou asi 10 minút. Pozor - cibuľu neopekať, ale len dusiť!!!
  7. Pečeň som vôbec neosolila ani pred úpravou, ani teraz, ale som ju len riadne okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  8. Takto vyzerá hotová udusená cibuľa vo výpeku.
  9. Udusenú cibuľu som tiež riadne okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nesolila som ju už, pokládla som ju na opečenú pečeň, podliala výpekom z pečene a podávala s čerstvým chlebom a kvasenými uhorkami. Kto chce, môže podávať so zemiakmi. Neverila som, ked som recept čítala,ale môžem zodpovedne potvrdiť, že je to neskutočná lahôdka a mala v tejto letnej horúčave u nás doma veľký úspech. Potvrdila sa stará známa pravda, že v jednoduchosti je krása a chuť :-)))
  10. Székelyhíd /čítaj Sékejhíd/ je starobylé mestečko na hraniciach Rumunska s Maďarskom, tiež rumunsky nazývané Sácuani, nemecky Zickelhid a turecky Sikelhid, nachádza sa v Biharskej župe na severozápade Rumunska. Táto lahôdka pochádza z tohoto mesta a je jeho obľúbenou špecialitou. Úprava je rýchla, veľmi vhodná aj ako obed či večera nielen pre rodinu, ale aj ked príde viac hostí.