Bohemka

Autor receptu: vybusna

Bohemka je zakusok, ktory sa tesil obrovskej oblube, tak pred 30 rokmi Asi ho zomlel cas, kvoli narocnosti na suroviny. Bol pychou kazdej dobrej cukrarky, moja mamka tvrdi, ze najviac na svete piekla prave bohemku. V cukrarni kde pracovala ,ich piekla ako na pase a piekla ho na kazdu jednu svadbu. Je to zakusok, ktory vydrzi , pri spravnom uskladneni aj 10 dni. Nakraja sa ho vela a pre milovnikov cokoladovych zakuskov je to gral. Na pecenie pouzivame velke, rovne, cukrarenske plechy 32 x 44

54 kociek
porcií
13 - 15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielka dame do naozaj velkej misy , pridame stipku soli a napenime ich. Postupne pridavame cukor a vyslahame super tuhy sneh. Do snehu, kratkymi rezavymi a kruzivymi pohybmi zapracujeme mlete orechy a nehrudkovite kakao. Pracujeme rychle, nesnazie sa masu prepracovavat, aby nam zbytocne neklesol sneh. 3 plechy vymazeme a vysypeme mukou. Bielkovu masu rozdelime na tri casti a rozotrieme na plechy. Pecieme na cca 200 stupnov. Platy nechame vychladnut.
  2. Parizsky krem. Smotanu s cukrom privedieme do varu. Musi regulerne vriet a cukor musi byt rozpusteny. Kastrol odlozime zo zdroja tepla a hned do horucej smotany vysypeme kakao. Metlickou ho poriadne zamiesame a vymiesame hladky krem. Uvareny parizsky zaklad odlozime do chladu. Ked je zaklad dokonale vychladnuty, nakrajame do neho male kocky masla Zacneme slahat. Slahame na strednom stupni, po celej nadobe v ktorej krem slahame. Slahame trpezlivo nejakych 15 az 20 minut a davame pozor na moment, ked krem uz nenabera na objeme, ale zacne rednut. Krem mame vyslahany.
  3. Platy naplnime kremom, zlahka pritlacime. Nad parou roztopime cokoladu s cerou a rozotrieme ju na zakusok. Krajame na kocky....z toho velkeho plechu nakrajame 54 kuskov ( 6 x 9 radov)