Bohatý černicový koláč (fotorecept)

Autor receptu: tancotanka

V lete každý rok sa nám urodí veľa černíc. Jedným zo spôsobov, ako ich zúžitkovať, je pripraviť tento chutný koláč.

15
porcií
15 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Z kvasníc a cukru si urobíme kvások, ktorý zmiešame s preosiatou múkou, vajíčkom, štipkou soli, rozohriatým maslom a vlažným mliekom. Vypracujeme cesto. Necháme podkysnúť.
  2. Voľný čas využijeme na nazbieranie černíc. Ja som mala pri oberaní takéhoto pomocníka.
  3. Cesto uložíme na vymastený plech a ukladáme umyté černice.
  4. Tvaroh zmiešame s cukrom, žĺtkami, smotanou na šľahanie, vanilkovým cukrom, pudingovým práškom. Bielky samostatne vyšľaháme.
  5. Sneh z bielkov nakoniec zľahka vmiešame do plnky a túto natrieme na pripravené cesto.
  6. Povrch posypeme plátkami mandlí, alebo ako ja - nahrubo pomletými orechami.
  7. Hotový koláč môžeme pocukrovať práškovým cukrom, ale niekedy sa u nás koláč zje skôr ako vyberieme cukorničku (:-)).