Bohatý černicový koláč (fotorecept)
Autor receptu: tancotanka
V lete každý rok sa nám urodí veľa černíc. Jedným zo spôsobov, ako ich zúžitkovať, je pripraviť tento chutný koláč.
15 porcií |
15 minút príprava |
35 minút na 175 °C |
Postup
- Z kvasníc a cukru si urobíme kvások, ktorý zmiešame s preosiatou múkou, vajíčkom, štipkou soli, rozohriatým maslom a vlažným mliekom. Vypracujeme cesto. Necháme podkysnúť.
- Voľný čas využijeme na nazbieranie černíc. Ja som mala pri oberaní takéhoto pomocníka.
- Cesto uložíme na vymastený plech a ukladáme umyté černice.
- Tvaroh zmiešame s cukrom, žĺtkami, smotanou na šľahanie, vanilkovým cukrom, pudingovým práškom. Bielky samostatne vyšľaháme.
- Sneh z bielkov nakoniec zľahka vmiešame do plnky a túto natrieme na pripravené cesto.
- Povrch posypeme plátkami mandlí, alebo ako ja - nahrubo pomletými orechami.
- Hotový koláč môžeme pocukrovať práškovým cukrom, ale niekedy sa u nás koláč zje skôr ako vyberieme cukorničku (:-)).