Bobaľky s makom alebo opekance s makom

Autor receptu: luciasjm

U nás vianočný chod č.2, hneď po oplátkach.

Suroviny

Postup

  1. Spravíme si kvások: vlažné mlieko (nie horúce), 2 PL cukru, rozdrobené droždie. Do preosiatej múky rozbijeme vajíčko, 1/2 KL soli, tuk a vykysnutý kvások. Spracujeme cesto pomúčime a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste cca 45-60 min.
  2. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na asi 1 cm a vykrajujeme malým pohárikom bobaľky, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. ( nie príliž blizko, bobaľky vyrastú ! ) Pečieme pri teplote 250°C do ružova.
  3. Medzitým si ohrejeme mlieko, aby bolo horúce, pridáme pomletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom. Bobaľky zalejeme a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli. Sadáme k stedrovečernému stolu. Dobrú chuť.