Snehová roláda

Bielková roláda s vanilkovým krémom a malinami (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Ľahká ako obláčik, sladká a voňavá vďaka vanilkovému krému a príjemne kyselkavá vďaka ríbezľovému lekváru aj malinám.* Upečte si s nami snehovú roládu a tentokrát to môžete skúsiť aj zo sušených bielkov.

12-14
porcií
20 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Obsah 2 balení 100 % sušených vaječných bielkov dôkladne vyšľaháme spolu s 300 ml vody, trvá to aspoň 5 minút. Potom za stáleho šľahania postupne pridávame práškový aj kryštálový cukor a citrónovú šťavu. Múku zmiešame so soľou a metličkou primiešame k bielkovej hmote.
  2. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch uhladíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ºC v teplovzdušnom režime asi 8 minút. Korpus necháme vychladnúť, preklopíme a odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť.
  3. Na plnku rozmiešame 1 balíček Zlatého klasu bez varenia s 2 PL práškového cukru a 1 balíčkom vanilkového cukru. Do vysokej nádoby nalejeme 400 ml mlieka izbovej teploty. Zlatý klas s cukrom pomaly sypeme do mlieka a zároveň šľaháme elektrickým ručným šľahačom najskôr 30 sekúnd na najnižších otáčkach, potom 3 minúty intenzívne na najvyšších otáčkach. Na záver zašľaháme po častiach aj mascarpone, kým nevznikne hladký krém.
  4. Povrch korpusu potrieme ríbezľovým lekvárom. Na lekvárovú vrstvu natrieme vanilkový krém. Naplnený korpus zvinieme do rolády a dáme do chladničky vychladiť aspoň na 30 minút. Rozmiešaným mascarpone potrieme vrchnú časť rolády a ozdobíme malinami. Podávame vychladené.