Bezlepkový orechový koláč
Bezlepkový orechový koláč so slaným karamelom
Autor receptu: novalim
Chcete si zamaškrtiť, ale zdravšie a bez výčitiek? Tak ste na správnej adrese. Náš recept na orechový koláč bez lepku so slaným
karamelom je stvorený práve pre vás.* V jeho ingredienciách nájdete pohánku, vlašské orechy, strúhanú mrkvu, jablkové pyré či
dokonca aj ľanové semiačka. Doplnený slaným karamelom chutí naozaj fantasticky. U nás sa za ním len-tak zaprášilo.
Vyskúšajte ho aj vy.
12 ks porcií |
45 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, kokosový olej a pridáme cukor. Všetko spolu zahrievame, až kým sa cukor nerozpustí. V mise si vyšľaháme mixérom vajce spolu so štipkou soli, prilejeme vychladnuté mlieko s olejom a rozpusteným cukrom a do zmesi ešte pridáme jablkové pyré a vanilínový cukor.
- V inej miske zmiešame múky, sódu bikarbónu, postrúhanú mrkvu, ľanové semiačka a nasekané orechy. Prilejeme tekutú zmes a gumenou varechou vypracujeme kompaktné cesto.
- Menší plech s rozmermi približne 20 x 25 cm vymastíme a vysypeme múkou, prípadne vystelieme papierom na pečenie. Cesto doň vylejeme, uhladíme a na vrch dáme slaný karamel (môžeme ho dávať po lyžičkách, nevadí keď je stuhnutý, pri pečení sa roztopí a roztečie po povrchu koláča). Posypeme nasekanou čokoládou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 25 minút.
- Upečený koláč necháme vychladnúť, a potom nakrájame na kocky. Ozdobíme malinami a lístkami čerstvej mäty. Hodí sa k nemu aj vanilková zmrzlina alebo šľahačka.