Kváskový knäckebrot

Bezlepkový kváskový knäckebrot

Autor receptu: potravinarskavyrobaliana

Bežné kysnuté pečivo môžete vymeniť za niečo odľahčené v podobe bezlepkových knäckebrotov, ktoré sa hodia k zeleninovému šalátu, nátierke alebo len k večernému zobkaniu k televízii.

20
porcií
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ľanové semienka pomelieme, najlepšie na kávovom mlynčeku na sypkú múku. Prisypeme Bread mix white a Bread mix dark, soľ, mlieko, na kocky nakrájané zmäknuté maslo a kvások.
  2. Najskôr premiešame vareškou a potom rukou v miske vypracujeme nelepivé cesto.
  3. Z cesta urobíme bochníček a necháme prikryté v miske pod fóliou 12-15 hodín.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú podložku a rozdelíme na 2 časti.
  5. Každú časť vyvaľkáme na plát s hrúbkou cca 3 mm.
  6. Cesto posypeme semienkami a prejdeme valčekom, aby sa semienka vtlačili do cesta a neopadli.
  7. Nakrájame na obdĺžniky o veľkosti cca 6x12 cm a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Popicháme vidličkou.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C cca 15 minút.
  9. Necháme vychladnúť na mriežke.
  10. Dobrý tip: Najlepšie je knäckebrot uchovávať v uzatvorenej dóze.