Bezlepkový kakaový závin
Bezlepkový kakaovník z kysnutého cesta
Autor receptu: novalim
Tak toto musíte vyskúšať. Kakaovník a navyše bez lepku. Z kysnutého cesta, ktoré ostáva mäkké a vláčne.* A pokojne ho môžete
použiť nielen na prípravu kakaovníka, ale aj akéhokoľvek iného závinu. Napríklad orechovníka, makovníka a pod. Jeho základom
je naša múka Promix Beta, ktorá je bez alergénov a je špeciálne namiešaná na to, aby sa vám s ňou darilo kysnuté cesto bez
lepku. Veríme, že vám bude chutiť.
120 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- V miske dobre premiešame suché prísady – bezgluténovú múku Promix Beta, pohánkovú múku, sušené droždie, vanilkový a kryštálový cukor. Ďalej pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a potom aj mokré prísady – vajce, jogurt, masť a mlieko.
Pomocou mixéra s hnetacími metličkami miesime cesto. Je dôležité miesiť ho aspoň 7 minút, aby sa všetky prísady poriadne prepojili a cesto sa začalo tvarovať do lepkavej kompaktnej gule.
- Vymiesené cesto mokrými rukami ešte vytvarujeme do bochníka a prikryté plastovou fóliou ho necháme v miske v teple vykysnúť na dvojnásobok.
Vykysnuté cesto viditeľne narastie, prevzdušní sa a bude pórovité. Vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a zľahka ho premiesime a potom dlaňami roztlačíme na menší obdĺžnik. Ten potrieme zmäknutým maslom, posypeme najprv vrstvou práškového cukru a potom aj horkým kakaovým práškom.
- Cesto zrolujeme a opatrne ho premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikrytý ho necháme ešte asi pol hodinu podkysnúť.
- Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Kakaovník pred pečením potrieme dvomi vrstvami rozšľahaného vajíčka, špáradlom ho skrz prepichneme na viacerých miestach, aby mala kade unikať para a kakaovník tak nepraskne, resp. len minimálne.
Kakaovník pečieme asi pol hodinu do zlatohneda. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.