Cestovinový nákyp
Bezlepkový cestovinový nákyp „kugel“ s tvarohom
Autor receptu: novalim
Kugel je tradičné aškenázske židovské jedlo, ktoré sa podáva počas židovských sviatkov.* Najčastejšie sa vyrába z vaječných
rezancov alebo zemiakov na rôzne spôsoby. My sme ho dnes pre Vás pripravili v sladkej bezlepkovej verzii s tvarohom. Ak vám
ostali cestoviny z predošlého dňa, chytro sa pustite do varenia, aby žiadne potraviny nevyšli na zmar.
3 porcie |
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Uvarené ich scedíme a hneď do nich vmiešame maslo. Vo veľkej mise vyšľaháme tvaroh s vajcami a cukrom, pridáme smotanu, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru (prípadne aj hrozienka namočené v teplej vode). Do zmesi pridáme cestoviny a dobre premiešame.
- Zapekaciu misu vymažeme trochou masla a dáme do nej cestovinovú zmes. Povrch poprášime troškou škorice a posypeme mandľovými lupienkami. Dáme do rúry, ktorú sme si vopred vyhriali na 180 °C a pečieme približne 30 minút. Pred podávaním môžeme ešte podľa chuti posypať práškovým cukrom.
- Tip 1: Ak používame cestoviny z predošlého dňa, treba ich pred použitím v sitku preliať vriacou vodou. Takto znovu nadobudnú čerstvosť.
- Tip 2: Do nákypu môžeme použiť aj rôzne druhy orechov, prípadne kúsky čokolády.