Orieškové rožteky

Bezlepkové orieškové rožky

Autor receptu: novalim

Vedeli ste, že keď pridáte k bezlepkovej múke čerstvý syr alebo termizovanú nátierku, dosiahnete podobnú kvalitu cesta, ako je lístkové? Vďaka tejto ingrediencii bude cesto na oriešky krehké a chrumkavé.

20
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z masla, bezlepkovej múky a čerstvého syra vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky.
  2. V miske zmiešame cukor, škoricu, mleté oriešky a postrúhanú citrónovú kôru.
  3. Rozohrejeme rúru na 200 stupňov a pripravíme si plechy vystlané papierom na pečenie.
  4. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na štyri bochníčky.
  5. Pracovnú dosku posypeme štvrtinou orechovo-cukrovej zmesi a začneme v nej vaľkať prvý bochníček. Otáčame ho z jednej strany na druhú, aby sa orechovo-cukrová posýpka rovnomerne vtláčala do oboch strán cesta. Bochníčky vyvaľkáme do kruhu.
  6. Kruh rozdelíme na 8-16 častí (keď chceme minirohlíčky, rozdelíme kruhy na 16 častí, ak chceme väčšie, stačí 8 častí).
  7. Zrolujeme do rožtekov a pečieme na 200 stupňoch asi 15 minút – dĺžka pečenia závisí od veľkosti rožkov, preto radšej sledujte rožteky počas prvého pečenia. Vyberáme ich z rúry, keď sa sfarbia do zlatohneda.
  8. Takto postupujeme aj s ďalšími tromi bochníčkami.
  9. Necháme úplne vychladnúť.