Orieškové rožteky
Bezlepkové orieškové rožky
Autor receptu: novalim
Vedeli ste, že keď pridáte k bezlepkovej múke čerstvý syr alebo termizovanú nátierku, dosiahnete podobnú kvalitu cesta, ako je lístkové? Vďaka tejto ingrediencii bude cesto na oriešky krehké a chrumkavé.
20 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Z masla, bezlepkovej múky a čerstvého syra vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky.
- V miske zmiešame cukor, škoricu, mleté oriešky a postrúhanú citrónovú kôru.
- Rozohrejeme rúru na 200 stupňov a pripravíme si plechy vystlané papierom na pečenie.
- Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na štyri bochníčky.
- Pracovnú dosku posypeme štvrtinou orechovo-cukrovej zmesi a začneme v nej vaľkať prvý bochníček. Otáčame ho z jednej strany na druhú, aby sa orechovo-cukrová posýpka rovnomerne vtláčala do oboch strán cesta. Bochníčky vyvaľkáme do kruhu.
- Kruh rozdelíme na 8-16 častí (keď chceme minirohlíčky, rozdelíme kruhy na 16 častí, ak chceme väčšie, stačí 8 častí).
- Zrolujeme do rožtekov a pečieme na 200 stupňoch asi 15 minút – dĺžka pečenia závisí od veľkosti rožkov, preto radšej sledujte rožteky počas prvého pečenia. Vyberáme ich z rúry, keď sa sfarbia do zlatohneda.
- Takto postupujeme aj s ďalšími tromi bochníčkami.
- Necháme úplne vychladnúť.