Bezlepková vianočka
Bezlepková vianočka bez kysnutia
Autor receptu: novalim
Aj vám sa pri spomienke na raňajky z detstva vybaví vôňa čerstvej vianočky s kakaom? Z našej bezlepkovej zmesi Promix PK
špeciál sa ju podarí upiecť aj začiatočníkom.* Trik je v tom, že táto vianočka nepotrebuje kysnúť. Našou tajnou prísadou, ktorá
zaručí jej nadýchanosť je tvaroh. Bez dlhého kysnutia si ju môžete na raňajky rýchlo upiecť aj vy.
10 porcií |
45 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- V miske zmiešame tvaroh, mlieko, olej a vaječný žĺtok.
K uvedeným prísadám potom pridáme vanilkový cukor a nastrúhanú kôru z citróna a potom po troche
vmiešavame preosiatu bezlepkovú múku Promix PK špeciál spolu s práškovým cukrom a
kypriacim práškom. Vymiesime kompaktné cesto.
- Ak chceme jednu veľkú vianočku, cesto rozdelíme na minimálne 4
pruhy a tie zapletieme do tvaru vianočky. Pruhy si uložíme vedľa seba zvislo a hore všetky
štyri spojíme, aby držali spolu.
Pletieme tak, že pravý krajný pruh cesta podložíme popod druhý, potom ponad tretí a
popod štvrtý. A pokračujeme opäť sprava rovnakým spôsobom, až sa dostaneme na koniec
cesta a tam pruhy stlačíme dokopy, aby držali spolu.
- Ak chceme dve menšie vianočky, cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice a s každou
postupujeme ako je uvedené vyššie.
Upletené vianočky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich
rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
- Pečieme ich v dobre rozohriatej rúre na 180 °C teplovzdušného režimu (vrtuľa) asi 20 minút
do zlatohneda. Najlepšie chutia čerstvo upečené.
Vianočka bez kysnutia sa dá aj dobre zmraziť (ideálne hneď po dopečení a vychladnutí).