Bavorské Auszogne
Autor receptu: archaa
Auszogne sú podobné našim šiškám, tvar je však iný, viac plackovitý a roztiahnutý v
strede. Odtiaľ aj ten názov.
15 porcií |
160 minút príprava |
Postup
- Kysnuté cesto som pripravovala v pekárničke. Naplnila som ju najprv tekutými, potom sypkými ingredienciami, navrch som pomrvila droždie a zapla program “Cesto”. Ak pekárničku nemáte, vypracujte cesto ručne, potom ho nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Vykysnuté preložte na múkou vysypanú dosku a vytvarujte z neho väčší šúľok, ktorý pokrájajte na rovnaké diely. Malo by vám ich výjsť asi 15. Z dielov vyformujte guličky, ktoré nechajte prikryté ďalej kysnúť pol hodiny.
- Olej na fritovanie dobre nahrejte a odloženým olejom si naolejujte trocha prsty.Vezmite jednu guličku cesta a v dlani ju jemne spľasnite. Potom prstami zo stredu vyťahujte do oválu, ako malé pizze. Okraje majú byť hrubé v strede cesto takmer priesvitné. Potom opatrne vložte do rozpáleného oleja. Nepečte viac naraz! Iba pekne po jednom. Vezmite polievkovú lyžicu a olejom z panvice, či fritézy ich v strede trocha polejte, aby sa nafúkol.
- Vysmážajte z oboch strán do zlatohneda, potom vyberte a položte na servítku aby ste odstránili prebytočný olej. Takto upečte všetky guličky cesta.
Pred podávaním ich posypte práškovým cukrom