Banánová roláda
Autor receptu: elantra
Sviatočné pečenie nemusí byť namáhavé, príkladom je klasická banánová roláda. Jemný a
svieži zákusok, ktorý poteší nielen šibačov :-)
Postup
- Oddelíme žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, keď sú takmer tuhé, pridávame postupne po jednej lyžici cukor a šľaháme celkom dotuha. Na mixéri znížime otáčky na minimum a po jednom vmiešame žĺtky. Nakoniec jemne primiešame múku zmiešanú s kakaom a sódou bikarbónou.
- Klasický plech vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme cesto. Pečieme pri 180 st. C 10 - 12 minút. Po upečení necháme pár minút vychladnúť, opatrne odstránime papier na pečenie a cesto zrolujeme do navlhčenej utierky.
- V mlieku rozmixujeme jedno vajce a lyžicu múky. Uvaríme hustú kašu, do ktorej pridáme cukor a vanilku, necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu vymiešame s mäkkým maslom.
- Krém si rozdelíme na dve časti – väčšiu časť natrieme na cesto, uložíme banány a zrolujeme. Zvyšným krémom potrieme zrolovanú roládu a dáme do chladničky dobre zachladiť.
- Čokoládovú polevu robím z horkej čokolády a lyžičky kokosového oleja – roztopiť nad parou a poliať.