Banánová roláda

Autor receptu: elantra

Sviatočné pečenie nemusí byť namáhavé, príkladom je klasická banánová roláda. Jemný a svieži zákusok, ktorý poteší nielen šibačov :-)

10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, keď sú takmer tuhé, pridávame postupne po jednej lyžici cukor a šľaháme celkom dotuha. Na mixéri znížime otáčky na minimum a po jednom vmiešame žĺtky. Nakoniec jemne primiešame múku zmiešanú s kakaom a sódou bikarbónou.
  2. Klasický plech vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme cesto. Pečieme pri 180 st. C 10 - 12 minút. Po upečení necháme pár minút vychladnúť, opatrne odstránime papier na pečenie a cesto zrolujeme do navlhčenej utierky.
  3. V mlieku rozmixujeme jedno vajce a lyžicu múky. Uvaríme hustú kašu, do ktorej pridáme cukor a vanilku, necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu vymiešame s mäkkým maslom.
  4. Krém si rozdelíme na dve časti – väčšiu časť natrieme na cesto, uložíme banány a zrolujeme. Zvyšným krémom potrieme zrolovanú roládu a dáme do chladničky dobre zachladiť.
  5. Čokoládovú polevu robím z horkej čokolády a lyžičky kokosového oleja – roztopiť nad parou a poliať.