Báleše (fotorecept)

Autor receptu: drobcova

Videla som množstvo receptov na báleš, ale mi sme odjakživa takto volali toto jedlo. Robievalo sa to u nás väčšinou v sobotu a dá sa to jesť aj na druhý deň.

6
porcií
50 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, droždia, cukru urobíme kvások. Preosiatu múku, soľ, olej, kvások dobre vymiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme dobre vykysnúť.
  2. Vymiešame tvaroh, žĺtka, práškový cukor a hrozienka. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a povykrajujeme väčšie kolieska, ktoré naplníme tvarohovou zmesou (1 lyžicu).
  3. Spojíme kraje a vytvarujeme ucelené kolieska zdola hrubšie na vrchu tenšie. Poukladáme ďalej od seba na plech, vyložený papierom na pečenie, potrieme olejom.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov do ružova. Majú byť mäkučké a jemné. Dobrú chuť!