Báleše (fotorecept)
Autor receptu: drobcova
Videla som množstvo receptov na báleš, ale mi sme odjakživa takto volali toto jedlo.
Robievalo sa to u nás väčšinou v sobotu a dá sa to jesť aj na druhý deň.
6 porcií |
50 minút príprava |
15-20 minút na 200 °C |
Postup
- Z mlieka, droždia, cukru urobíme kvások. Preosiatu múku, soľ, olej, kvások dobre vymiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme dobre vykysnúť.
- Vymiešame tvaroh, žĺtka, práškový cukor a hrozienka. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a povykrajujeme väčšie kolieska, ktoré naplníme tvarohovou zmesou (1 lyžicu).
- Spojíme kraje a vytvarujeme ucelené kolieska zdola hrubšie na vrchu tenšie. Poukladáme ďalej od seba na plech, vyložený papierom na pečenie, potrieme olejom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov do ružova. Majú byť mäkučké a jemné. Dobrú chuť!