Bábovka s kávou a čokoládou
Autor receptu: irenaw
temná a jemná...
12-15 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup- K surovinám: 1/2 šálky čokolády je 1 tabuľka = 100 g, 1/2 šálky masla je 1 malé maslo = 125 g. Dark muscovado je lepkavý hnedý cukor s tmavo-hnedou farbou a výraznou melasovou chuťou. Jemnejší je light muscovado. Dá sa nahradiť obyčajným hnedým cukrom a lyžičkou melasy. Ja som ho použila pre zvýraznenie celkovej chuti. Špaldový slad kupujem v zdravej výžive. Dá sa nahradiť medom, med je sladší. Dá sa použiť akýkoľvek obilný slad alebo sirup. V podstate všetko sa dá nahradiť, len treba počítať s tým, že výsledná chuť sa tiež zmení :-). Moja šálka má 225 ml a mama používa 250 ml. Recept funguje rovnako.
- Rúru dáme vyhrievať na 170°C. Uvaríme silnú kávu.
- Do misy č.1 dáme múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a kakao. Dobre premiešame metličkou, čím zároveň prevzdušníme múku.
- Do misy č.2 dáme cukor, čokoládu nalámanú na kocky a maslo pokrájané na kocky. Zalejeme horúcou kávou a miešame do rozpustenia. Pridáme slad a rozmiešame. Pridáme jogurt a vajcia a rozmiešame.
- Nakoniec primiešame múčnu zmes a dáme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Pečieme na 170°C asi 1 hodinu. Skúsime špajdľou. Môžeme posypať vanilkovým cukrom.
- Jedna z variácií na maminu hrnčekovú :-).
|