Bábovka s kávou a čokoládou

Autor receptu: irenaw

temná a jemná...

12-15
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. K surovinám: 1/2 šálky čokolády je 1 tabuľka = 100 g, 1/2 šálky masla je 1 malé maslo = 125 g. Dark muscovado je lepkavý hnedý cukor s tmavo-hnedou farbou a výraznou melasovou chuťou. Jemnejší je light muscovado. Dá sa nahradiť obyčajným hnedým cukrom a lyžičkou melasy. Ja som ho použila pre zvýraznenie celkovej chuti. Špaldový slad kupujem v zdravej výžive. Dá sa nahradiť medom, med je sladší. Dá sa použiť akýkoľvek obilný slad alebo sirup. V podstate všetko sa dá nahradiť, len treba počítať s tým, že výsledná chuť sa tiež zmení :-). Moja šálka má 225 ml a mama používa 250 ml. Recept funguje rovnako.
  2. Rúru dáme vyhrievať na 170°C. Uvaríme silnú kávu.
  3. Do misy č.1 dáme múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a kakao. Dobre premiešame metličkou, čím zároveň prevzdušníme múku.
  4. Do misy č.2 dáme cukor, čokoládu nalámanú na kocky a maslo pokrájané na kocky. Zalejeme horúcou kávou a miešame do rozpustenia. Pridáme slad a rozmiešame. Pridáme jogurt a vajcia a rozmiešame.
  5. Nakoniec primiešame múčnu zmes a dáme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Pečieme na 170°C asi 1 hodinu. Skúsime špajdľou. Môžeme posypať vanilkovým cukrom.
  6. Jedna z variácií na maminu hrnčekovú :-).