Babičkin broskyňový koláč
Autor receptu: lekorica
Tento recept mám od svojej maminky, robievala ho ako základ na všetky kysnuté koláče. Nedá mi nepodeliť sa oň.
16 porcií |
50 minút príprava |
20 - 25 minút na 200 °C |
Postup
- Múku, soľ, kryštálový cukor, olej, vajce, mlieko a droždie dobre vymiesime. Necháme podkysnúť cca 30 až 40 minút na teplom mieste.
- Medzitým si oläpeme a pokrájame broskyne na asi 0,5 cm mesiačiky. V druhej mise si pripravíme posýpku. Maslo, strúhanku a cukor vymiešame rukou tak, aby sa nám zmes drobila.
- Rúru si predhrejeme na 200 °C a kým sa nám zohreje, pripravíme dva okrúhle 28 cm pekáče. Tie si vymažeme Herou alebo maslom.
- Vykysnuté cesto rovnomerne rozdelíme na pekáče a dreveným valčekom ich roztiahneme po celom plechu. Okraje potrieme olejom a na cesto poukladáme broskyne. Broskyne zasypeme polkou škoricového cukru (druhú polku si necháme na druhý pekáč) a posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 20 - 25 minút. Po upečení hneď vyberieme z pekáča a necháme vychladnúť.