Aspiková torta

Autor receptu: martina34

Túto tortu zvyknem robievať v rôznych formách aj silikónových, no najčastejšie v tejto ozdobnej. Rodinka ju má rada a tiež poteší nielen chuťové bunky ale aj oči.

10
porcií
60 minút
príprava

Postup

  1. Uvaríme si vodu a zalejeme 4 dl zeleninový bujón, necháme vychladnúť. Do vlažného dáme želatínu a za občasného miešania ju úplne rozpustíme. Nakrájame si salámu na drobnejšie kúsky, tiež cibuľku mladá aj s cíbikami, červenú papriku a tiež syr. Obielime si uvarené vajíčka a dve krájačom pretlačíme na plátky-kolieska.
  2. Pripravíme si "tatarskú omáčku". Najskôr si postrúhame na jemno polovičku menšej cibule a jednu kyslú uhorku.
  3. Do menšej misky si dáme cukor, soľ, olej, horčicu, čierne mleté korenie, kyslú smotanu a postrúhanú cibuľu s uhorkou a dobre premiešame.
  4. Pripravíme si nádobu, ktorú použijeme. na dno si dáme pár lyžíc želatíny, chladnej ale nie stuhnutej, ak stuhne, trošku ju prihrejeme, nie veľmi. Urobíme si ozdobu, podľa fantázie ako má torta vyzerať, keď ju vyklopíme. Ja som použila koliesta červenej papriky, cibuľkový cíbik, vajíčka - kolieska so žĺtkom. Polejeme to ešte želatínou, pár lyžicami, len aby to bolo zakryté a dáme stuhnúť najlepšie do mrazničky. Asi na pol hodinu.
  5. Zvyšnú nakrájanú zeleninu, syr a salámu, kukuricu, pretlačené vajíčka na krájači na zemiaky zmiešame, dáme aj "tatarku" a zvyšnú želatínu.
  6. Premiešame a navrstvíme na vychladenú - stuhnutú prvú vrstvu.
  7. Formu prikryjeme a dáme do chladničky stuhnúť najlepšie do druhého dňa. Stuhnutú tortu vyklopíme a krájame. Podávame s pečivom alebo len so zeleninkou.