Ako uskladniť poškodené jablká

Autor receptu: kocurleopold

Nakoľko máme veľa krásnych jabĺk, ale nedajú sa uskladniť, pretože ich nestriekame a každé jedno je napichnuté obalovačom a červivé. Preto som sa rozhodla jablká umyť, povykrajovať červivosť a jaderníky a nahrubo ich podrhnúť /el. robotom. Vo väčšom vandlíku zmiešam 6kg nadrhnutých jablĺk s 1 kg kr.cukru a nechám ich postáť, asi 1/2h, aby pustili šťavu. Potom podrhnuté jablká natlačím do 1,7L pohárov doplna, uzatvorím šróbom a dám sterilizovať. Keď začne var, rátam sterilizáciju 1 h.

20
porcií
10min minút
príprava
40min minút
na 200°C °C

Postup

  1. Povykrajovať červivosť a jaderníky a nahrubo jablká podrhnúť/pstrúhať. Potom ich rozvážiť na 6kg porcie a do každej pridať 1kg kr. cukru. Zmiešať, nechať 1/2h postáť a potom ich natlačiť do 1,7 alebo 2L pohárov so šrób. vekom skoro doplna. Potom ich uložiť do hrnca a sterilizovať. Do hrnca pod poháre nezabudnite dať nejakú utierku, na ktorú uložíte poháre, lebo inak by pohár praskol. Zaliať to po plecia pohárov vodou anechať zovrieť. Po zovretí var stíšiť ale tak, aby var neprestal. Pomaly sa varí celú jednu hodinu /čas rátaj odkedy začala voda v hrnci variť odvtedy sa ráta sterilizácia =1h. Takýto veľký pohár mi vydá jabĺk do 2 veľkých koláčov alebo štrúdlí a mám jablká pri ruke celý boží rok bez stresov a drhnutí... Keďže u nás idú makovo jablkové štrúdle, a pokiaľ mám štrúdlu z lístkového cesta kúpenú, tú iba rozbalím, posypem mletým makom, potom jablkami z pohára, zviniem a däm piecť na 200°C na 40 min. Celá príprava mi trvá 10 min a máme vždy super chutne napečené. 6kg=5 pohárov 1,7L