Veterníky
Veterníky s jogurtovým krémom a malinami
Autor receptu: redakcia
Kombinácia jogurtu a malín, to je svieža verzia veterníkov z odpaľovaného cesta.
8 porcií |
40 minút príprava |
20-23 minút na 200 °C |
Postup
- Jogurtový krém: Plnotučný jogurt dáme to utierky alebo do gázy, zaviažeme, zavesíme nad umývadlo a necháme cez noc odkvapkať. Smotanu vyšľaháme, šľahačku osladíme cukrom, javorovým sirupom a zmiešame s odkvapkaným jogurtom. Krém odložíme do chladničky.
- Pripravíme odpaľované cesto na veterníky. Vodu, maslo a soľ na cesto dáme do hrnca a privedieme do varu. Zmiešame múku a škrob a potom ich pridáme do tekutej zmesi, miešame, kým nevznikne hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od hrnca.
- Cesto necháme za stáleho miešania asi 1–2 minúty odpaľovať – dno hrnca by malo byť pokryté bielou vrstvou. Potom cesto preložíme do misy robota a necháme ho niekoľko minút chladnúť.
- Potom do cesta po jednom pridávame vajcia a v mixéri s hákom ich zakaždým dôkladne zašľaháme.
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto naplníme do vrecúška
s veľkou hviezdicovou špičkou a na pripravený plech s papierom na pečenie urobíme 8 veterníkov, pričom medzi nimi necháme dostatočný priestor. Koláčiky postriekame alebo
potrieme trochou vody a posypeme mandľovými lupienkami.
- Pečieme 20 – 23 minút – rúru neotvárame! Upečené vyberieme z rúry, necháme chvíľu chladnúť a potom ostrým nožom pozdĺžne rozrežeme.
- Jogurtový krém dáme do vrecúška na zdobenie a veterníky naplníme. Pridáme maliny a hotové veterníky posypeme cukrom.