Mrkvový koláč
Mrkvovo-pohánkový koláč bez lepku
Autor receptu: novalim
Receptov na mrkvové koláče a torty je všade neúrekom. My sme pre vás pripravili ale jeden nový a použili sme našu výživnú
pohánkovú múku, mleté mandle a vlašské orechy.* Osladili sme ho trstinovým cukrom a cesto prevoňali mletou škoricou a
šťavou a kôrou z pomaranča. Na vrch koláča sme natreli lahodný krém z mascarpone, tvarohu a medu. Určite sa vám už
zbiehajú slinky, tak sa rýchlo pustite do pečenia.
12-15 porcií |
60 minút príprava |
45 minút na 160 °C |
Postup
- V miske vyšľaháme všetky žĺtky spolu s cukrom, škoricou, šťavou a kôrou z pomaranča do nadýchanej peny. V inej miske vyšľaháme so štipkou soli bielky na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridáme najemno postrúhanú mrkvu, tretinu snehu a zľahka premiešame.
Do cesta prisypeme mleté mandle, orechy, pohánkovú múku a kypriaci prášok, ktoré sme si vopred spolu premiešali. Na záver zapracujeme zvyšný sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s rozmermi asi 20x25 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C približne 45 minút. Na konci urobíme test špajľou. Ak vyjde z cesta suchá, koláč je hotový. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Na krém si vyšľaháme spolu mascarpone s krémovým syrom, pridáme med, citrónovú kôru a smotanu na šľahanie. Na vyšších otáčkach vyšľaháme nadýchaný mierne hustý krém.
- Krém rovnomerne natrieme na povrch koláča. Posypeme posekanými vlašskými orechami. Koláč môžeme podávať ešte mierne teplý ale aj vychladený a stuhnutý v chladničke. Každú porciu ozdobíme lístkami čerstvej mäty.