Bryndzový koláč
Bryndzový osúch s oškvarkami bez lepku
Autor receptu: novalim
Blíži sa čas grilovačiek a k nim sa vždy hodia domáce chlebíky alebo osúchy. Aj my máme pre vás dnes jeden skvelý tip na
domáci bryndzový osúch s oškvarkami.* Samozrejme bez lepku. Z našej bezlepkovej tmavej múky Promix T si pripravíte cesto
veľmi jednoducho. Určite nezabudnite aj na voňavý kôpor, ktorým osúch posypete. Dobrú chuť.
4 porcie |
70 minút príprava |
20-25 minút na 200 °C |
Postup
- Cesto: Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások. V mise premiešame všetky suché prísady (ak používame sušené droždie, pridáme ho v tomto kroku), potom pridáme kvások a zvyšné prísady a hnetačom vypracujeme kompaktné hladké cesto. Poprášime ho bezlepkovou múkou, prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť.
- Kým cesto na bryndzový osúch kysne, pripravíme si plnku. Na ňu jednoducho zmiešame bryndzu a smotanu, kým nebudú hladké a nasekáme si oškvarky a slaninu na drobné kúsky.
- Vykysnuté cesto dlaňami roztlačíme na vymastenom a pomúčenom okrúhlom plechu ( s priemerom 22 cm), okraje cesta necháme minimálne o 1 cm vyššie. Do vytvorenej priehlbiny nanesieme bryndzovo-smotanovú plnku, posypeme ju oškvarkami a slaninkou. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme osúch piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov asi na 20-25 minút.
- Upečený osúch necháme mierne vychladnúť a posypeme čerstvým nasekaným kôprom.