Bezlepkové šišky
Bezlepkové šišky ako vánok (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Môj recept na šišky ako vánok som vylepšila, tak
skúste :)
50 porcií |
90 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako prvé som uvarila zemiaky a nastrúhala ich. Pripravila som kvások a roztopila maslo. Do misy som postupne dala múku, nastrúhané zemiaky, vajcia, soľ, rum, kvások a mixérom vymixovala hladké cesto.
- Podložku som poliala olejom, položila som na ňu cesto, na ktoré som tiež naliala olej (výhodou tohto postupu je, že olej vydrží na všetky šišky a nepripaľuje sa, ako keď podsýpame múkou).
- Cesto môžeme vyvaľkať alebo len rozotrieť stieračkou, ako som to urobila ja... Potom si do oleja namáčame vykrajovátko a z cesta vykrojíme kolieska, ktorým jemne vyrovnáme okraje.
- Necháme kysnúť asi 45-60 minút a pred vkladaním do rozpáleného oleja urobíme do stredu prstom jamku.
- Šišky jamkou dole vkladáme do oleja a zakryjeme asi na 5 minút, potom šišky odokryté dosmážame.
- Vysmažené kladieme jamkou dole na servítku.
- Necháme mierne vychladnúť.
- Do každej jamky dáme džem.
- A nastriekame sneh, ktorý si pripravíme tak, že nad parou vymiešame bielky s cukrom do rozpustenia na teplotu 70 °C, potom prelejeme zmes do robota a šľaháme na najvyššom stupni do vytvorenia hustej peny. Pridáme džem a ešte došľaháme.
- Sneh preložíme do vrecka s ozdobnou špičkou a šišky ozdobíme a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.