Ovocná torta

Torta s lesným ovocím a lemon curd

Autor receptu: slovakbaker

12
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
  2. Žĺtky šľaháme s kryštálovým cukrom a vanilkovou pastou do hustej svetlej peny. Postupne prilejeme horúcu vodu a šľaháme ďalej. Na záver prilejeme po častiach olej.
  3. Zmiešame suché ingrediencie, ktoré následne spolu so snehom striedavo ručne zamiešame do žĺtkovej peny.
  4. Cesto vylejeme do tortovej formy (20 cm), ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Korpus necháme v rúre úplne vychladnúť.
  5. Pripravíme si coulis z lesného ovocia, ktorým budeme polievať korpus. Mrazené lesné ovocie dáme do hrnca a na miernom plameni zahrievame, kým nezmäkne. Následne ovocie rozmixujeme ponorným mixérom a vrátime späť na ohrev, krátko povaríme. Precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.
  6. Náplň z lesného ovocia: Mrazené lesné ovocie dáme spolu s kryštálovým cukrom do hrnca. Privedieme do varu a varíme cca 10 minút. Následne prilejeme v troche vody rozmiešaný Zlatý klas. Povaríme do zhustnutia. Ovocnú náplň preložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  7. Lemon curd: Bio citrón umyjeme. Nastrúhame citrónovú kôru, následne citrón prerežeme a odšťavíme. Obe zložky (kôru a šťavu) dáme do hrnca. Pridáme cukor a žĺtky. Dáme na sporák a na miernom plameni privedieme do varu. Varíme, kým zmes nezhustne do pudingovej konzistencie. Stiahneme z plameňa a zamiešame maslo. Následne prepasírujeme cez sitko. Hotový lemon curd necháme vychladnúť.
  8. Na krém vyšľaháme všetky ingrediencie dotuha.
  9. Korpus vodorovne prerežeme na dva pláty. Prvý plát polejeme coulis z lesného ovocia. Nanesieme časť krému, po obvode nanesieme cukrárskym vreckom s hladkou špičkou krém (aby náplň nevytekala). Do stredu nanesieme náplň z lesného ovocia a následne lemon curd. Priložíme druhý plát. Vrch a boky torty potrieme krémom a dáme zachladiť.
  10. Tortu ozdobíme komponentmi podľa vlastného výberu a fantázie.
  11. Torta kombinuje v sebe úžasné chute a je veľmi svieža a ľahká.
  12. ...no a upiecť takúto tortu sa dá aj popri štúdiu medicíny...
  13. A takto vyzerá torta v reze...