Teľacie mäso

Teľacie karé s bryndzovou omáčkou a plnenými baby zemiakmi

Autor receptu: redakcia

Bryndzu môžete použiť aj na omáčku k mäsu alebo do plniek. Keďže je chuťovo výrazná, hodí sa k jemnejším druhom mäsa – napríklad k teľacine.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Teľacieho karé nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme ak máme na to zariadenie, pripravíme metódou sous vide – 60 minút pri 55 °C. Alebo ho pripravíme v rúre - plátky najprv prudko opečieme a dáme do prikrytej nádoby piecť pri nízkej teplote domäkka.
  2. Baby zemiaky uvaríme v šupke a potom vydlabeme. V panvici opražíme nakrájanú šalotku, pridáme nakrájané prosciutto, opražíme, primiešame bryndzu, vydlabanú zemiakovú hmotu a zmesou naplníme zemiaky. Dáme na 4 minúty zapiecť do rúry pri 200 °C.
  3. Na bryndzovú omáčku opražíme jednu nasekanú šalotku, pridáme bryndzu, smotanu, soľ, biele korenie podľa chuti a miešame. Zmes nesmie vrieť, mala by mať 70–80 °C.
  4. Na malinový dip rozmixujeme maliny s cukrom podľa chuti a prevaríme na miernom ohni. Necháme vychladnúť a pridáme 1 plátok želatíny, ktorý sme nechali predtým 2 minúty zmäknúť vo vlažnej vode. Dochutíme limetkovou šťavou a javorovým sirupom.
  5. Na tanier naložíme ako prvú bryndzovú omáčku, na ňu poukladáme zapečené zemiaky a na záver na aranžujeme plátky mäsa. Ozdobíme pripraveným malinovým dipom a môžeme aj bylinkami a zeleným olejom – napríklad petržlenovým.