Kuracie mäso

Kuracie mäso s pórom (fotorecept)

Autor receptu: anastaz

Pri hovore s dcérou, ktorá robí šéfku jednej kuchyne, som sa zmienil, že mám na záhrade veľké póry, nech poradí nejaký recept.* Hovorila, že tento si vymyslela, podávajú ho v ich reštike ako predjedlo, ale keď si k nemu dáš prílohu ako cestoviny, knedľu, či ryžu, alebo zemiaky, tak sa dá z toho dobre najesť. Mala pravdu.

2
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Všetky hlavné suroviny som si nakrájal. Pór na kolieska cca 5 mm hrubé, prekrojené na štvrťky, šampiňóny na plátky a mäso na menšie medilóniky. Použil som vykostené horné stehná. Tie sú šťavnatejšie ako prsia. Šampiňóny, ako vidno som dnes použil z konzervy, no treba ich nechať riadne odkvapkať, lebo pri oprážaní veľmi prskajú olej. Nakrájaného póru by malo byť objemovo (nie váhovo) zhruba toľko, čo mäsa.
  2. Na začiatku si rozpálim olej, na ktorom opražím šampiňóny. Vyberiem ich a do toho istého oleja dám opražiť mäsko. Nie iba zatiahnúť, ale mierne pripražiť. Aj toto vyberiem a do tretice do tohto oleja nasypem pór, ktorý som predtým nasolil, aby trochu zmäkol. Premiešam, stíšim teplotu a hrniec zakryjem, aby sa pustila šťava, ktorá zároveň "rozpustí" to, čo nám ostalo prilepené na spodku hrnca po oprážaní šampiňónov a mäsa. Takto to dusím asi 10 minút. Potom tam zarestujem horčicu, dám trochu mletého korenia, trochu oregana (asi pol kávovej lyžičky) a podobné množstvo sušenej bazalky. Každý si dá väčšie množstvo tej koreniny, ktorá mu viac chutí.
  3. Potom vrátim do toho odložené opražené šampiňóny a mäso, zakryjem a dusím, kým je všetko mäkké. Nakoniec som tam pridal smotanu, nechal pár minút zovrieť a je hotovo. Dnes som mal k tomu cestovinu, ale dobrá je aj knedľa.