Broskyňová torta

Broskyňová torta (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Torta chutí fantasticky lahodne.

15 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Torta v reze:
  2. Najskôr broskyňový kompót vylejem na sitko a nechám odtiecť šťavu do nádoby.
  3. Korpus: Z oddelených vaječných bielkov vyšľahám so štipkou soli a cukru tuhý sneh. Postupne jemne zašľahám po jednom žĺtky, olej, vodu a nakoniec lopatkou jemne zamiešam suchú zmes múky, kakaa a prášku do pečiva. Cesto rozotriem na okrúhlu tortovú formu s priemerom 22 cm. Dno formy som vystlala papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 15 minút. Kontrola špáradlom. Upečený korpus nechám vychladnúť.
  4. Krém: V kastróle uvarím z mlieka, pudingového prášku a cukrov puding. Odstavím z ohňa. Ešte do horúceho pridám maslo a miešam, aby sa spojilo s pudingom. Nakoniec dávam tvaroh a poriadne vymiešam.
  5. Trochu teplého krému natriem na povrch korpusu a posypem drobnými kockami nakrájaných broskýň z kompótu. Pridám zostatok krému a rovnomerne rozotieram. Dám do chladničky na 2 hodiny.
  6. Na broskyňové želé som tyčovým mixérom rozmixovala nakrájané kompótové polovice broskýň. Doplnila som ich jablkovo–pomarančovým ochuteným domácim pyré a doliala som šťavu z kompótu aj čistú vodu. Kompót som použila veľký 820 g. Na strednom ohni za stáleho miešania nechám zovrieť. Hneď odstavím a do toho vsypem 2 Galaretky t.j. 144 g s príchuťou pomaranča. Miešam, aby sa rozpustili a potom chladím v studenej vode a občas premiešam. Želé nedochucujem už ničím, všetky použité suroviny boli osladené... Broskyňové želé si môžete spraviť so Zlatým klasom, želatínou alebo pudingom podľa vlastnej chuti – bez poľskej Galaretky.
  7. Chladné želé malou naberačkou cez širšiu lopatku opatrne nalejem na vychladený krém. Vrch želé prikrývam bublinkovou fóliou (vystrihnutou podľa rozmeru formy) a jemne rukou zatlačím. Vložím naspäť do chladničky na celú noc.
  8. Potom z torty odstránim preč bublinkovú fóliu. Ozdobila som jednoducho podľa seba. Dobrú chuť !