Nech nevyjde navnivoč:
Ako správne skladovať polievku, aby rýchlo neskysla

Jarmila Horváthová, 30. apríla 2024     3 minúty čítania

Nie je nič horšie, než si navariť plný hrniec dobrej polievky alebo guláša, a na druhý deň zistiť, že je „pokazená“. Prečo sa to stane a ako tomu zabrániť?



Foto: Shutterstock

Možno ste to už tiež zažili – navarili ste veľký hrniec fazuľovice, gulášu či inej polievky pre celú rodinu a ďalší deň už boli kyslé, vhodné akurát na vyliatie.

Táto pohroma nastáva najmä keď je teplo, ale baktérie, ktoré kysnutie spôsobujú, sa najrýchlejšie množia už od 10 stupňov Celzia, takže tento problém je aktuálny už aj teraz.

Rýchle schladenie

Najlepším spôsobom, ako znehodnoteniu zabrániť je, polievku či guláš, ktoré hneď nezjeme, čo najrýchlejšie schladiť. Ale teplé jedlo do chladničky dať nemôžeme, preto treba urobiť všetko pre to, aby čo najrýchlejšie dosiahlo teplotu vhodnú na uloženie v chladničke.

V menších nádobách

Ako teda jedlo čo najrýchlejšie schladiť? Najjednoduchšie asi tak, že polievku či guláš rozlejeme do niekoľkých menších, najlepšie plytkých nádob. Vďaka menšiemu objemu sa jedlo ochladí rýchlejšie. Ideálne je, ak nádoby umiestnime na chladný balkón alebo terasu, čo však nepripadá do úvahy, keď je vonku teplo.



Foto: Shutterstock

Jedlo rozdelené do menších nádob rýchlejšie vychladne a tak ho môžeme odložiť do chladničky za oveľa kratší čas, a zabrániť tak tvorbe baktérií, než keby sme ho do vychladnutia nechali stáť na linke vo veľkom hrnci, v ktorom sme ho varili.

V prípade, že varíme vývar z mäsa a zeleniny, ten je potrebné rozdeliť na čistý vývar, uvarenú zeleninu a uvarené mäso a každé odložiť do chladničky v uzatvorenej nádobe zvlášť. Tak vydrží aj niekoľko dní.

V dreze so studenou vodou

Inou alternatívou, ak napríklad nemáme vhodný menší riad a vonku na balkóne nie je dostatočne chladno, je ochladiť polievku tak, že do drezu napustíme studenú vodu a do nej vložíme hrniec s jedlom. Vodu podľa potreby vymieňame, aby bola stále studená.



Foto: Shutterstock

Hygiena ochutnávania

Na to, aby sa polievka rýchlo nepokazila, je dôležitá aj hygiena počas varenia – napríklad lyžicu, ktorú používame na ochutnanie polievky je vhodné po každom raze opláchnuť.



ANKETA: Skysla vám niekedy polievka či guláš niekoľko hodín po uvarení?

27,0%



73,0%







Diskusia k článku

gyulai
Ak je polievky veľa, že sa konzumuje 4 až 5 dní (čo sa u nás stáva), každý druhý deň ju poriadne prevarím, a je to v poriadku.
mamka4
Tiež sa snažím, keď je viac uvareného, rýchlo ochladiť, dať do chladničky. Ale si pamätám, keď boli malé detí a zostala polievka z predošlého dňa, tak sme ju prevárali, ani neviem, kto mi to poradil






 



TOPlist